CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na hitaben, “‘Milletin cebinden 5 kuruş çıkmayacak’ diye diye milletimizin cebindeki son kuruş paraya kadar göz mü diktiniz? Çünkü burada her konuştuğunuzda, her dakika ülkemizin parası değer kaybediyor. Şimdi yandaşlarla imzaladığınız sözleşmeler ortaya çıktığında, -dilim varmıyor ama sayın Bakan- milletimizin nasıl soyulduğunu gayet tek tek görüyoruz. Dolar, euro rekor üstüne rekor kırıyor, siz ne yapıyorsunuz? Neden bir bakan olarak bunları Türk parasına çevirip sonra da çıkıp ‘Biz yerli ve milliyiz’ demiyorsunuz? Bu kadar büyük kar marjları ile kendi istediğiniz kişilere rahatlıkla nasıl verebiliyorsunuz" dedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçesine ilişkin görüşmeler sürüyor. 

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, görüşmeler sırasında söz alarak değerlendirmelerde bulundu ve Bakan Karaismailoğlu'na sorular yöneltti. 

"YERLİLİKTEN, MİLLİLİKTEN BAHSEDİP DÖVİZ KURU ÜZERİNDEN BUNLARI YAPIYORSUNUZ, NEDEN"

Hazine garantili ödemelerin bütçede büyük yer aldığını ifade eden Akın, “Ancak baktığımız zaman, bunların hepsi döviz kuru. Buradaki ödemelere baktığımızda, trafik ödemeleri, katkı ödemeleri, şehir hastaneleri için müteahhitlere ödenecek kira, hizmet bedelleri veriliyor, yani müteahhitlere. Müteahhitlerle bir alıp veremediğimiz yok. Ancak bunu baştan söyleyelim; yatırımlara da asla karşı değiliz. Ancak olay şudur; bu milletin bir parası var, Türk lirası sayın Bakan, neden Türk parasına güvenmeyip, yerlilik, millilikten bahsedip, vatandaşa bedel ödetmek için TL üzerinden değil de döviz kuru üzerinden bunları yapıyorsunuz? Hem de fahiş fiyatlara” diye konuştu. 

"MİLLETİMİZİN CEBİNDEKİ SON KURUŞ PARAYA DA GÖZ MÜ DİKDİNİZ"

Akın, geçen yıla göre bu yıl bütçenin 6 milyar TL fazla olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“‘Milletin cebinden 5 kuruş çıkmayacak’ diye diye milletimizin cebindeki son kuruş paraya kadar göz mü diktiniz? Çünkü burada her konuştuğunuzda, her dakika ülkemizin parası değer kaybediyor. Şimdi yandaşlarla imzaladığınız sözleşmeler ortaya çıktığında, -dilim varmıyor ama sayın Bakan- milletimizin nasıl soyulduğunu gayet tek tek görüyoruz. Dolar, euro rekor üstüne rekor kırıyor, siz ne yapıyorsunuz? Neden bir bakan olarak bunları Türk parasına çevirip sonra da çıkıp ‘Biz yerli ve milliyiz’ demiyorsunuz? Bu kadar büyük kar marjları ile kendi istediğiniz kişilere rahatlıkla nasıl verebiliyorsunuz? Bunları da merak ediyoruz.” 

"HAVALİMANI VAR AMA UÇAN YOK SAYIN BAKAN"

CHP’li Akın, Balıkesir’de inşa edilen havalimanına ilişkin ise “Milletin parasından 80 milyon TL harcandı. Yılda 1 milyon yolcu hedefiyle inşa ettiğiniz havalimanımızın pisti var, personeli var. Yani tıkır tıkır işleyebilecek bir havalimanı var ama uçan yok sayın Bakan. Bu konu ile ilgili ne düşünüyorsunuz” dedi. 

"ISRARINIZ NEDİR"

Kanal İstanbul Projesi’ni halkın istemediğini vurgulayan Akın, Karaismailoğlu’na, “Hiç kimse istemiyor, ısrarınız nedir” diye sordu. 

"ÇED GEREK YOKTUR DİYE KARAR ALINIYOR"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize-İyidere Lojistik Liman İnşaatı projesi için kullanılmak üzere İkizdere'nin İskencedere Vadisi'nde açılmak istenen taş ocağını gündeme getirerek, "Bu liman için önce ÇED alınıyor, o ÇED’de deniliyor ki ‘Biz bu limanı yaparken dolgu kullanacağız ve yeni taş ocağı açmayacağız, mevcut taş ocaklarından taş alacağız’. Ama ÇED alındıktan sonra gidiyor, Rize Valiliği’nden, 25 hektar alanda, 25 hektar altında ÇED gerekmiyor, 3 tane alan tespit ediliyor İkizdere’de ve ‘Buralarda ÇED’e gerek yoktur’ diye karar alınıyor” dedi. 

"BU AYIP SİZE YETER"

“ÇED gerekli değildir” kararını açıklayan Bekaroğlu, “Adamlara 2 tane dozer, iş makinası veriliyor, yıkıp gidiyor. Yıkıp gitti, karşısına çıktı vatandaş, ben de gittim onlarla beraber. Karşımıza kimi çıkardılar biliyor musunuz? Mehmetçik’i çıkardılar ve Mehmetçik’in yemeğini bile, yemek paketlerini bile Cengiz Holding dağıttı. Bu ayıp size yeter” diye konuştu. 

"BİZE 'TERÖRİST' DEDİ SAYIN BAKAN"

CHP'li Bekaroğlu, Bakan Karaismailoğlu'nun İkizdere'ye gittiğini anımsatarak, "Bakan İkizdere’ye geldi, ‘8 bin kişi çalışacak’ diye milleti bize kışkırttı. ‘Teröristleri dinlemeyin’ dedi. Bize ‘terörist’ dedi sayın Bakan. Siz gerçi soğancıya da patatesçiye de ‘terörist’ diyorsunuz ama, bizi bu şekilde suçladı. Ama raporlardan bakıyoruz, dosyadan bakıyoruz, 215 kişi liman yapılırken çalışacak, 180 kişi de bittikten sonra çalışacak” dedi.

"LİMAK, CENGİZ, MAPA, KOLİN VE KALYON'DAN 7.9 MİLYON EUROYU NE ZAMAN TAHSİL EDECEKSİNİZ"

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 2020 yılı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na ait Sayıştay denetim raporlarına değinirken, “Gayrettepe İstanbul yeni havalimanı metro yapımı işinde sözleşme kapsamı dışında işlerin yapılması nedeniyle oluşan bakanlık alacağı mali tablolarda raporlanmadı ve tahsil edilmedi. LİMAK, Cengiz, Mapa, Kolin, Kalyon'dan oluşan şirketlerden bu para, 7,9 milyon euro ne zaman tahsil edilecek sayın Bakan? Bakanlık, Avrasya Tüneli'nden kaçak geçişlerin önlenmesi ve bu geçişlerden doğan cezaların daha hızlı tahsil edilmesi için protokolüyle üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmediği için, 2016 yılından itibaren ücreti tahsil edilemeyen kaçak geçişler nedeniyle görevli şirkete 26 milyon 804 bin lira garanti ödemesi yapılmıştır. Bu konudaki kurum zararı kimden, nasıl tahsil edilecektir” diye sordu. 

"YILBAŞINDAN BU YANA KURDAN KAYNAKLI ARTIŞ NE KADAR"

Girgin, Karaismailoğlu’na, “Sayın Bakan, bakanlığınız bünyesindeki kamu-özel işbirliği garantisi ödemelerinde yılbaşından bu yana kurdan kaynaklı artış ne kadardır” sorusunu yöneltti.

Kaynak: anka