TAMER ARDA ERŞİN

Akbelen Ormanı’nda açmayı planladığı maden işletmesi için ağaçların kesilmesine yol açan şirketin çevre müdürünün, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde çocuklara “Biz yaptığımız madencilik ve üretim faaliyetlerimizde de ‘çevreye duyarlı santral işletmeciliği ve madencilik mümkün’ diyerek yola çıktık ve bu duruşumuzu bozmadan faaliyetlerimize devam ediyoruz” diyerek şirketlerini anlattığı ortaya çıktı. Çevreci avukat İsmail Hakkı Atal, "YK Enerji'nin diktiği ağaçlar bir alana kazanla, kepçeyle zehir saçıp, bir çay kaşığı süt vermeye benziyor" dedi.

Muğla’nın Milas ilçesinde Limak Holding’in ortağı olduğu YK Enerji şirketinin madeni için Akbelen Ormanı’nda 30 kadar ağaç kesildi. Ormanlarına sahip çıkan İkizköylülerin mücadelesi sonucu ağaç kesimi durdu ve İkizköylüler şimdi orman içinde nöbet tutuyor.

Maden için ağaç kesimine izin veren YK Enerji’nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yayımladığı mesaj, Akbelen Ormanı’ndaki ağaç kesimi ile tezat oluşturduğu için eleştirildi. Şirket Çevre Günü mesajında “YK Enerji Türkiye’ye 3 yılda 1 milyon ağaç kazandırıyor. Çevreye duyarlı madencilik mümkün” dediği ortaya çıktı.

Dünya Çevre Günü vesilesiyle çocuklarla çevrimiçi olarak bir araya gelen YK Enerji’nin Çevre Müdürü Banu Göle, şirketlerini çocuklara “çevreci” olarak şöyle tanıtmış:

“5 Haziran Çevre Günü, bu sene bilindiği üzere  ‘Ekosistem’ teması ile kutlanmaktadır. Biz bu kapsamda suyun çok önemli olduğunu düşünüyoruz.  YK Enerji bünyesinde çalışan 370 aile sosyal tesislerimizde ikamet etmektedir. Buradan bakınca 2 bin kişiyle omuz omuza çalışırken, sosyal tesislerimizde de ayrıca yaklaşık bin 500 kişilik nüfusumuz var. Sosyal tesislerimiz doğayla iç içe olarak konumlanmış durumda. Burada çocuklarımızın, bizlerin zaman zaman su kullanımında gözden kaçırdığı ya da suyun hiç tükenmez bir varlık olduğunu düşündüğümüzü görüyoruz. Çocuğa eğitimi veren aile olmasına rağmen, bizim gözden kaçırdığımız detaylara çocukların daha duyarlı olduklarını fark ettik. Suyun ne olduğunu, insanlık için önemini, küçücük bir sorun olarak görünen damlatan musluğun yılda 15 ton su israfına yol açtığını çocuklarımızla paylaşmak istedik. Çocuklarımızın ilgisinin oldukça yüksek olduğunu ve daha sunum devam ederken annelerini, bakıcı ablalarını uyardıklarını gördük.”

“844 MİLYON İNSANIN SUYA ERİŞİMİ YOK”

Hepimiz bilmeliyiz ki; dünyada şu an 844 milyon insanın suya erişimi yok. 700 milyon kişi susuz kaldıkları için yaşadıkları yerleri terk ederek göç etmek zorunda kalabilir durumda. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünyada 2,1 milyar kişinin, yani tüm dünya nüfusunun neredeyse çeyreği, evinde temiz su bulunmuyor. Her gün 700'den fazla 5 yaşın altındaki çocuk, sağlıklı olmayan kirli sudan kaynaklı hastalıklardan yaşamını yitiriyor.

“ÇEVREYE DUYARLIK MADENCİLİK MÜMKÜN”

Tüm bu bilgilerimizin çocuklarımızın ışığıyla bizi aydınlatmasını, bugün bize sorun değil gibi görünen bu acı gerçeklerin çok geç olmadan hepimizi uyarmasını diliyoruz. Biz yaptığımız madencilik ve üretim faaliyetlerimizde de ‘çevreye duyarlı santral işletmeciliği ve madencilik mümkün’ diyerek yola çıktık ve bu duruşumuzu bozmadan faaliyetlerimize devam ediyoruz.”

"AĞAÇ DA DİKMESİNLER, ORMANLARIMIZ DA BIRAKSINLAR"

Nöbet tutan köylüler ve çevrecilerin avukatı İsmail Hakkı Atal, firmanın Dünya Çevre Günü'ndeki mesajını "YK Enerji'nin diktiği ağaçlar bir alana kazanla, kepçeyle zehir saçıp, bir çay kaşığı süt vermeye benziyor. YK Enerji'nin ve Orman Genel Müdürlüğü'nün yaptığı iş 16. yy. Paskalya Adası'nın kabile şeflerini yaptıklarına benziyor.  Kabile şefleri heykelleri tepeye çıkarmak için bütün ormanı kesmişler ve neticede 5-10 yıl içinde Paskalya Adası'nın tüm halkı ölmüş. Adanın iklim sistemini yok etmişler. Bizi 3-5 ağaç dikerek kandıramazlar, ağaç da dikmesinler ormanlarımızı da bıraksınlar" diye değerlendirdi. 

 (Görüntü: Arşiv)

 

Kaynak: anka