Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), gazeteci İlker Deniz Yücel’in açtığı davada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) güvenlik, özgürlük ve ifade özgürlüğü ile ilgili maddelerinin Türkiye tarafından ihlal edildiğine hükmetti ve Türkiye’yi 13 bin 300 euro tazminat ödemeye mahkum etti.

AİHM, Almanya merkezli Die Welt gazetesinin Türkiye temsilcisi Deniz Yücel’in açtığı davada, Yücel’in ‘özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade ve basın özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine’ karar verdi. AİHM, Yücel’e, maruz kaldığı manevi zararın yanı sıra masraf ve giderler için tazminat ödenmesine hükmetti. Türkiye, Yücel'e 13 bin 300 euro tazminat ödeyecek.

AİHM’in gerekçeli kararında; Yücel’in, suç işlediğine ilişkin makul şüphe bulunmamasına rağmen gözaltına alınarak tutuklandığı belirtildi. AİHM, Anayasa Mahkemesi’nin, Yücel’i haklı bulmasına rağmen kendisine uygun bir maddi tazminat ödeme kararı almamasını da ihlal nedeni saydı.

MERKEL DE DEVREYE GİRMİŞTİ

Deniz Yücel, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın özel e-posta adresinin RedHack tarafından hacklenmesine ilişkin kaleme aldığı haber nedeniyle 14 Şubat'ta İstanbul'da gözaltına alınmıştı. Yücel, ‘terör örgütü propagandası ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ iddiasıyla sevk edildiği mahkemece 27 Şubat 2017'de tutuklanmıştı. Yücel, 16 Şubat 2018’de serbest bırakılmıştı.

Dönemin Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yücel’in tahliyesi için devreye girmişti. Merkel, Yücel’in tahliye edilmesinin ardından, “Başka pek çok kişi gibi ben de Yücel'in bugün hapisten çıkmasına sevindim'' demişti.

Kaynak: anka