Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2012 yılında üniversite öğrencisiyken dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret suçundan yargılanan Ömer Çağdaş Ersoy'un başvurusunda, "ifade özgürlüğü hakkının ihlali" kararı verdi ve Türkiye'nin Ersoy'a  4 bin Euro tazminat ödemesini istedi. AİHM, başka bir kararda, sosyal medyada paylaşımlarını beğendiği için işten atılan memuru haklı buldu.

AİHM, 2012 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) öğrenciyken dönemin Başbakanı Erdoğan ile ilgili konuşması nedeniyle yargılanan Ömür Çağdaş Ersoy’un yaptığı başvuruyla ilgili, ""ifade özgürlüğü hakkının ihlali" kararı verdi. Mahkeme, Türkiye'nin karar gereği, mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Ömür Çağdaş Ersoy’a 4 bin Euro tazminat ödemesini istedi. 

Erdoğan’ın, ODTÜ’yü ziyaretini protesto etmeleri sonucu, polis ile yaşanan arbedenin ardından gözaltına alınan öğrencileri desteklemek için mahkeme binası önünde yapılan gösteriye katılan Ersoy, Erdoğan aleyhine adına yaptığı açıklamalarla ilgili olarak "görevdeki kamu görevlisine hakaret" suçundan 2016 yılında para cezası ödemeye mahkum olmuştu. 2018’de Anayasa Mahkemesi, bu cezayı ertelemişti.

Ersoy'un, Erdoğan hakkındaki konuşması şöyle:

"Arkadaşlar bugün arkadaşlarımızın düzmece bir operasyonla alınışı zafere sonuçlanmıştır ama bu geçici bir zaferdir. Bu kavga Tayyip Erdoğan'ın zapt edilecek bir kale olarak bellediği ODTÜ'de tokat yemesi ve bunun karşılığında intikam hırsıyla kudurmuş bir köpek gibi öğrencilere saldırmasına karşı atılmış ikinci bir tokattır. ODTÜ'de yakılan ateşin etrafa sıçradığı müddetçe bu kavga büyümeye ve AKP diktatörlüğünü ve uyduruk padişahlığı bu ülkeden silip atmaya, üniversiteleri yeniden gençliğin geleceğini yeniden kurmanın fitilini ateşlemenin ilk adımını attığımız bu günlerde mücadele kararlılığıyla zafer sarhoşluğuna düşmeden ve saldırıların devam etmesini öngörerek mücadelemizi büyüterek devam etme iradesiyle ayrılmak zorundayız."

"SİYASETÇİLER İÇİN ELEŞTİRİ SINIRLARI GENİŞ TUTULABİLİR"

AİHM, gerekçeli kararında, Ersoy'un konuşması ile ilgili "normal bireylere oranla siyasetçiler için kabul edilebilir eleştiri sınırlarının daha geniş tutulabileceği yönündeki" daha önceki kararlarına atıfta bulundu.

MAHKEME, SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMI BEĞENDİĞİ İÇİN İŞTEN ATILAN MEMURU HAKLI BULDU

AİHM, Melike isimli soyadı açıklanmayan bir kadının 2019 yılında yaptığı başvuruyu karar bağladı. AİHM, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) ifade özgürlüğüyle maddesini ihlal ettiğine hükmetti ve başvuru sahibine 2 bin Euro tazminat ödenmesini kararlaştırdı. 

Adana'da Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak sözleşmeli çalışan başvuru sahibi, Facebook’a konulan bazı yazıları beğendiği için disiplin soruşturmasıyla işten atıldığı gerekçesiyle AİHM’e başvurmuştu. 

 

Kaynak: anka