CHP'nin enerji ve altyapı politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, "Vatandaş, kış gelirken sürekli artış gösteren faturalar nedeniyle nasıl ısınacağını kara kara düşünüyor. İktidarın bu konularda hiçbir adımı yok. 'Kara Kış Fonu' acilen kurulmalı. Ancak iktidarın gündemi başka. İktidar, vatandaşı değil sarayını ve yandaşlarını kolluyor" dedi.

Ahmet Akın, yaptığı yazılı açıklamada, Avrupa’da artan enerji fiyatlarına karşı ülkelerin vatandaşlarını korumak için hayata geçirdiği uygulamalara dikkat çekti. Kara Kış Fonu kurulması için hükümete çağrı yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun enerji sektörü paydaşlarıyla yaklaşan kış öncesi vatandaşlar için neler yapılabileceğini konuşmak üzere bir araya geleceğini anımsatan Akın, açıklamasında şunları kaydetti:

"AVRUPA'DA YAŞANAN ENERJİ KRİZİ ÜLKEMİZDE SON 3 YILDIR YAŞANMAKTADIR"

"Avrupa’da enerji fiyatları Nisan 2021 tarihinden bu yana artış göstermektedir. Ağustos ayından bu yana da artış daha da yükselmiştir. Avrupa’da yaşanan söz konusu artışın asıl nedeni, pandemi sonrası artan tüketim talebi ve buna bağlı olarak artan üretimden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de ise son üç yıldır enerji fiyatları yükselirken bu durumun asıl nedeni, yanlış politikalar nedeniyle Türk lirasının olağanüstü değer kaybetmesidir. Avrupa’da yaşanan enerji krizi, ülkemizde son üç yıldır yaşanmaktadır.

"AVRUPA KARA KIŞA HAZIRLANIRKEN AK PARTİ BU KONUDA BİR ADIM ATMAMIŞTIR"

Avrupa’da yaşanan artış üzerine pek çok ülke acil çözüm paketlerini gündeme getirirken AK Parti iktidarı ise Türkiye’deki fiyat artışlarına karşın hiçbir somut adım atmamıştır. Son üç yılda elektrik ve doğal gaz faturaları vatandaşa yansıyacak şekilde iki kattan fazla artmıştır. Pandemi döneminde Avrupa’da enerji fiyatları düşerken AK Parti iktidarı bu durumu vatandaşa yansıtmamıştır. Başka bir ifadeyle Avrupa kara kışa hazırlanırken AK Parti iktidarı henüz bu konuda hiçbir adım atmamıştır.

"FRANSA YOKSUL AİLELERE, ENERJİYE ERİŞİMLERİNİ SAĞLAMALARI İÇİN 580 MİLYON AVRO DESTEK KARARI ALDI"

Artan enerji fiyatları nedeniyle Avrupa’da ülkelerin uyguladığı tedbirlerin başında vatandaşlara yönelik destek paketleri gelirken enerji sektöründeki vergilerin düşürülmesi gibi tedbirler de tartışılıyor. Bu kapsamda Fransa’da hükümet, en yoksul ailelere enerjiye erişimlerini sağlamaları için 580 milyon euro değerinde destek verme kararı aldı. İtalya ise 2021 yılının son çeyreğinde artması beklenen doğal gaz ve elektrik fiyatlarından yoksul kesimi korumak amacıyla 3 milyar eurodan daha fazla tutarda bir destek paketini açıkladı. İspanya’da ise toplam 2,6 milyar euro tutarındaki bir paket devreye girerken enerji üzerindeki vergilerin azaltılmasına yönelik bir karar da alındı. Öte yandan İspanya’da enerji üreticilerinin kârının yüksek olduğu, bu kârın azaltılarak enerji yoksulu kesime aktarılması konuşulmaktadır. Belçika’da doğal gaz ve elektrik fiyatı artışlarına karşın yoksul halkın korunması için hane başına yapılan desteğin 700 euro olacağı açıklandı. Almanya’da faturalara yansıtılan yenilenebilir enerji desteği vergisinin yüzde 43 oranında indirilmesi kararlaştırıldı.

"KARA KIŞ FONU ACİLEN KURULMALI"

Ticarethanelerde elektrik faturaları artık dükkan kirasını geçiyor. Vatandaş, kış gelirken sürekli artış gösteren faturalar nedeniyle nasıl ısınacağını kara kara düşünüyor. İktidarın bu konularda hiçbir adımı yok. 'Kara Kış Fonu' acilen kurulmalı. Ancak iktidarın gündemi başka. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Verin kardeşinize yetkiyi, nasıl uğraşılır görün’ dediği tarihte 4,75 lira olan dolar kuru, bugün 2 kattan daha fazla. Vatandaşlarımız göz göre göre yoksullaştırılıyor. İktidar, vatandaşı değil sarayını ve yandaşlarını kolluyor."

Kaynak: anka