Haber: TAMER ARDA ERŞİN- Kamera: FATİH NAZIM EFE

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun dinlediği Ağrılı bir genç, “18 yaşında gençleriz, şu an doları takip ediyoruz. Bizim şu anda çok farklı şeyler yapmamız gerekiyor. Bir test olmuş 100 lira. Gerçekten çok kötü bir çağda yaşıyoruz. Ekonomi çok kötü. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Önümüzü göremiyoruz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki CHP heyeti, Iğdır’da yurttaşların sorunlarını dinledi. Bir kahvehanede iki çocuğu olan işsiz yurttaş, şunları söyledi:

“Sorun bir tane olsa biz onu anlatırız da sorun bir değil biri aştı. İşsizlik var, her gün akşam zamla yatıyoruz, sabah zamla kalkıyoruz. Dolar 12,5’a dayandı. Bu milletin sonu ne olacak? Bu nereye kadar böyle gidecek? Pandemi süreci boyunca çocuğuma mama içirdim. Mama 900 gram, 150 lira; sonra firmalar 800 grama indirdi yine 150 lira. Iğdır’daki sosyal vakıf, millete yardım edecek vakıf, kendileri bana patates, soğan çıktığını söylediler, sonra sildiler beni de yalancı durumuna düşürdüler. Olsun sıkıntı değil. Sorun patates soğan değil. Bu ilde bir de büyük bir haksızlık var. İki çocuk var, ikisine bez alıyorum hala.”

Bir yıl boyunca herkese borçlu kaldığını belirten yurttaş, iş bulsa çalışacağını, ancak iş bulamadığını vurgulayarak, “İş var diyorlar. İş var deyip de çalışmayan gelsin. İş bulsunlar da çalışalım. Küçük bir yer zaten burası” dedi.

Ekonominin böyle olmasıyla ilgili kendilerine açıklama yapan olmadığını vurgulayan yurttaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yani en kötü ihtimal. Bir toplantı, konuşma oluyor. CHP, HDP şöyle yaptı. İYİ Parti böyle yaptı. Ya bizim bu partilerle işimiz yok, açız aç. Partilerin hepsini kapatırsa suçu kime atacak. Kimden bahsedecek bu sefer? Dolar şöyle oldu, diyoruz; diyor CHP şöyle yaptı. Millet açtır diyoruz, İYİ Parti şöyle yaptı diyor. Biz diyoruz kardeşim geçinemiyoruz, intihar edenler oluyor. HDP şöyle yaptı, diyor. Öyle bir dünya yok. Tamam biliyoruz, kimin ne yaptığını biliyoruz. Ama sıkıntı içindeyiz, çözülmesini istiyoruz ama muhatabımız yok.”

MAZOT PAHALI AT ARABASIYLA SATIŞ YAPIYOR

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu’na sorunlarını anlatan bir seyyar satıcı, mazot pahalı olduğu için at arabasıyla satış yaptığını anlatarak, “Mazot pahalı. Vergisi yüksek. Zaten marul para etmiyor (ata yem olarak) marulu veriyorum vallahi. Şu anda tarlada hep marul duruyor. 25 kasa getirdim, hepsi kaldı. Alıcı yok. Bu sene zarar ediyorum” diye konuştu.

“Zaten mazot parası versem, hepten zarar ederiz” diyen satıcı, mecburen atla satış yaptığını belirterek, “Millette gerçekten yoksulluk var. Ekonomik kriz yaşıyor” diye ekledi. Satıcının yanındaki yurttaşlar ile CHP’li Altaca Kayışoğlu doların ne kadar olduğu üzerine tahminlerini aktardılar.  

“ARAÇ FİLOSUNU KURACAĞIZ”

Başka bir yurttaş da araçların pahalı olduğunu ve devletin yüksek vergi aldığını aktararak, “Avrupa’da olsa bu para ile araç filosunu kuracağız” dedi. Yurttaş geçinemediği için sakalını dahi kestiremediğini kaydederek, “Eşim diyor ki ‘Git sakalını kestir’. E yok ki, ben sakalımı nasıl keseceğim? Yok, para yok” dedi.

İşsiz olduğunu söyleyen yurttaş, “Sabah kalkıyoruz, uçuyoruz. Yok uçtuğumuz. Yerin dibine mi uçuyoruz? Emine Erdoğan’ın kitabına 9 milyon lira para verdi. Emine Erdoğan’ın kitabının kime faydası var?” diye konuştu.

CHP’li Kayışoğlu, yolda gençlerle de konuştu. Üniversiteye hatırlanan üç genç, Türkiye’nin durumunu iyi olmadığını anlattı. Bir genç, avukat olmak istediğini dile getirerek, “Önü kapalı, hayat çok zor” dedi.

Bir diğer genç ise umutlu olmadıklarını söyleyerek, “Ekonomik açıdan her şey çok zor. Şu an konuşmaya da korkuyoruz ama korkmak çözüm değil. İnşallah bazı şeyleri değiştireceğiz. Umut ediyoruz. Daha güzel yarınlara hep beraber inşallah” diye konuştu.

“DOLAR VE EURODAN SIRA GELMİYOR”

Hukuk okumak istediğini söyleyen genç, devlet büyüklerinden bir şeyler beklediklerini kaydederek, “İnşallah önümüzü açarlar. Okuyup da açıkta kalan o kadar çok insan var ki. Okumak boş gibi geliyor” dedi.

Kayışoğlu, “Genel Başkanımızın gençlerle ilgili projelerini takip edebildiniz mi?” diye sordu. Genç, “Dolar ile euroyu takip etmekten sıra gelmiyor” diye yanıt verdi.

“KARAMSAR BİR GENÇLİK YETİŞİYOR”

18 yaşında olduklarını aktaran genç, şunları söyledi:

“18 yaşında gençleriz, şu an doları takip ediyoruz. Bizim şu anda çok farklı şeyler yapmamız gerekiyor. Bir test olmuş 100 lira. Gerçekten çok kötü bir çağda yaşıyoruz. Ekonomi çok kötü. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bize çok farklı şeyler sunuyorlar. Çok karamsar bir gençlik yetişiyor. Önümüzü göremiyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bize yol göstermeleri gerekiyor. Bizi her konuda eleştiriyorlar. Z kuşağı diyorlar. Ama bize el uzatmaları gerekiyor. Bizim büyüklerimizin bize el uzatıp, bize doğru yolu göstermeleri gerekiyor. Daha da bizi soyutlamaya çalışıyorlar toplumdan.”

Avukat okumak isteyen genç, bir testin 100 lira olmasını asgari ücretle karşılaştırarak, “Bizim o kadar çok kitap almaya ihtiyacımız var ki. Dershaneye zaten gidemiyoruz. Test kitabı aldık. Bir milyarı (bin liraya) yakın tuttu. Biz dört kardeşiz. Asgari ücretle geçinen o kadar çok insan var ki. Neye yetişeceğimizi bilmiyoruz” dedi.

Kayışoğlu, gençlere umutlarını yitirmemesini söyleyerek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gençlere verdiği sözleri anımsattı. Genç, Kayışoğlu’na “Şu anki iktidar sistemi de başa geçtiğinde birçok söz vermişti. Lütfen verdiğiniz sözleri bu gençleri göz önüne alarak yani yerine getirmeye çalışın. Çünkü umudumuzu gerçekten kaybediyoruz” diye söz istedi. Kayışoğlu, sözlerini tutacaklarının sözünü verdi.

Kaynak: anka