CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, salgın döneminde ekonomik kayıp yaşayan esnaf için “Esnaf Destekleri Sigortası” kurulması için kanun teklifi verecek. Ağbaba, “Esnafın kira ve fatura borçları, zorunlu nedenlerle kapalı kaldığı dönemlerde esnaf destekleri sigortası tarafından karşılanabilir” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, pandemi döneminde zora düşen esnafa destek olmak için “Esnaf Destekleri Sigortası” önerdi. Ağbaba önerisiyle ilgili TBMM’ye vereceği kanun teklifine ilişkin şu yazılı açıklamayı yaptı:

“Biz, CHP olarak, sadece sorunları dile getiren değil, aynı zamanda çözüm üreten de bir partiyiz. Esnafların gelir kaybına karşı desteklenmesi için Esnaf Destekleri Sigortası çalışmamızı tamamladık. İşsizlik Sigortası Kanunu’na, esnaf ve sanatkâr için İşsizlik Fonu işlevini görecek olan ‘Esnaf Ahilik Sandığı’ oluşturulmasını teklif ediyoruz. Bu sandık kepenk kapatan esnafın bir nevi işsizlik ödeneğinde olduğu gibi aylık işsizlik maaşı almasını amaçlamaktadır. Fon 2017 yılından itibaren yasal olarak var olmasına rağmen henüz hayata geçmemiştir. Fonunun devlet tarafından tek taraflı yürürlüğe konması ve yardım alanlarını genişletmesi ile esnaf ahilik desteği fonunun bu süreçte Esnaf Destekleri Sigorta Fonu’na dönüştürülmesi, esnafın salgın sürecinde ve bundan sonraki mücbir sebeplerde sürekli bir gelir desteğine sahip olmasına imkân tanıyacaktır.

“DEVLET TEK TARAFLI OLARAK FONU FİNANSE ETMEYE BAŞLAYABİLİR”

Devlet, Esnaf Ahilik Sandığı primi öder. Esnaf Ahilik Sandığı primi sigortalının 5510 sayılı Kanunun 80 ve 82 inci maddelerinde belirtilen prime esas günlük kazançlarından, yüzde 2 sigortalı ve yüzde 1 Devlet payı olarak alınır maddesi yer almaktadır.  Bu madde ‘Esnaf Destekleri Fonu’ kapsamında devlet payı yüzde 2, esnaf desteği ise yüzde 1 olarak değiştirilebilir. Devlet, 2017 yılından bugüne ve salgın sonrasına kadar yüzde 2’lik katkısına ek olarak, esnafın fona ödemesi gereken yüzde 1’lik katkı payını üstlenip fona yüzde 3’lük katkı desteğini kendisi aktarabilir. Bu şekilde fonda biriken miktar bu süre içerisinde esnafa işsizlik ödeneği olarak ödenebilir.

“ESNAF DESTEKLERİ SİGORTASI SALGIN GİBİ KRİZ DÖNEMLERİNDE ESNAFA DESTEK OLACAKTIR”

Ekonomik ve sektörel krizler ile büyük salgın süreçlerinde ‘Esnaf Destekleri Sigortası Fonu’, esnafların kriz süreçlerinde gelir kaybını desteklemek amacıyla kullanılabilir. Mücbir sebeplerden kaynaklı olarak etkilenen tüm esnaf ve esnaf grupları ‘esnaf destekleri sigortası fonundan’ destek alabilecektir. Bu yönüyle yaşadığımız salgın krizi ile birlikte etkilenen ve yeteri kadar desteklenmeyen esnaflarımız, böylesi bir durumun tekrarında sosyal devleti yanında bulmuş olacaktır. Bu aşamada Esnaf Sigortaları Destek fonundan yararlanma şartları kaldırılabilir. Esnafa fondan aylık prime esas kazancının yüzde 80’ini maaş desteği olarak verilebilir. Maaş desteği için esnaf ahilik sandığında belirtilen ‘brüt asgari ücretin yüzde 80'inden fazla olamayacak’ şartı ‘Esnaf Destekleri Sigorta Fonu’ kapsamında kaldırılabilir. Hatta Devlet fona gerektiğinde ek kaynak aktarabilir.

“ESNAF DESTEKLERİ SİGORTASI SOSYAL DEVLETİN GEREĞİ OLARAK HAYATA GEÇİRİLMELİDİR

Esnaf Destekleri Sigorta Fonu’nun Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında yürütülmesi gerekmektedir. Fonun gelir ve gider durumuna göre merkezi bütçeden fona kaynak aktarılabilir. Esnafların, hem iflas edip işsiz kaldıkları dönemde düzenli bir maaş gelirine sahip olması ile dışsal etkilerden kaynaklı olarak da yaşanan olağan üstü dönemlerde ekonomik olarak desteklenmesi, Esnaf Destekleri Sigorta Fonu’nun öncelikli amacı olacaktır.

FON İLE YAPILACAKLARI SIRALADI

Esnaf Destekleri Sigorta Fonu kapsamında; esnafın prime esas aylık kazançlarının yüzde 80’ni işsizlik maaşı olarak kendisine ödeyecek. Fonun mali büyüklüğü de göz önüne alınarak esnafa, yıllık cirosunun 12 aylık ortalamasının her bir ayı için yüzde 8’i esnafın mücbir sebepten kaynaklı olarak faaliyetlerini tamamen veya kısmen durdurduğu aylar için ödenir. Esnafın kira ve fatura borçları, zorunlu nedenlerle kapalı kaldığı dönemlerde esnaf destekleri sigortası tarafından karşılanabilir.”

 

Kaynak: anka