Haber: TAMER ARDA ERŞİN- Kamera: ÜNAL AYDIN

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Ekonomi Masası üyeleriyle Afyonkarahisar’da yurttaşın sorunlarını dinledi. Osmangazi Köprüsü’nün geçiş ücretlerinden şikayet eden bir kamyoncu, işi bırakma duruma geldiklerini aktararak, “İki gün. İki gün içinde her taraf felç olur” diye uyarıda bulundu. Emekli bir yurttaş da “2 bin 400 lira tek başıma yetmiyor. Daha yüzde 3-4 zam veriyor emekliye. Ya ne demek ya? Yüzde 3-4 ne parası ya. Sen yüzde 50-70-30 zam koyuyorsun her şeye. Marketlere girilmiyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Ekonomi Masası ile Afyonkarahisar’da yurttaşların sorunlarını dinledi. Bir kamyoncu Osmangazi Köprüsü’nün geçiş ücretlerinin çok yüksek olduğu vurgulayarak, “700 lira tutuyor gidiş, geliş. Sadece benimki. TIR’la hariç. İcra ile dün ödedik” dedi. Kamyoncu, aracın taksitlerini ödeyemediğini dile getirerek, kamyoncuların durması halinde Türkiye’de yaşanacakları “İki gün. İki gün içinde her taraf felç olur” dedi. Kamyoncunun sözlerini tamamlayan Öztrak, “İngiltere’de olduğu gibi. İngiltere’de kamyoncular durdu, durdu her şey” diye ekledi.

Kamyoncu, mazota, lastiğe zam geldiklerini ifade ederek, geçim sıkıntısı çektiklerini söyledi. Kamyoncu, aracının yağının değiştirme masraflarının bile arttığını “Bir bidon yağ 700 lira. Ustaya gidiyorsun bir yağ değişimi 2 bin lira. (CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım: Nakliyeci böyle giderse ne olur?) Biter abi. Herkes satar yani. İcrayla. Her şeyimizi alır devlet” diye konuştu.

“HER ŞEY ZAMLANDI YA”

Kamyoncuyla beraber ekmek arası yemek yiyen emekli yurttaş ise her şeye zam geldiğini söyleyerek, şunları belirtti:

“Her şey zamlandı ya. Yüzde 30-40 zam var. Bir ay evvel şeker 5 liraydı, 2 gün evvel 7 liraya çıktı. Dün akşam yine zam geldi. 8 lira oldu… Marketlerde 120-130 lira 5 kilo yağ. 4 kilo yağa 90 lira diyor, 5 kilo yağa 120 lira diyor. Saklı gizli konuşmuyorum. Her şeye zam. Emekliye para mı veriyor? Hani emekli? Ben 2 bin 400 lira maaş alıyorum, eşim yok. Vallahi bana yetmiyor. Her gün hazır yiyorum. Bana yetmiyor. 2 bin 400 lira tek başıma. Daha yüzde 3-4 zam veriyor emekliye. Ya ne demek ya? Yüzde 3-4 ne parası ya. Sen yüzde 50-70-30 zam koyuyorsun her şeye. Marketlere girilmiyor.”

“ORTA HALLİ KESİM KALMADI. YA ÇOK ZENGİN VAR YA ARTIK ÇOK FAKİR VAR”

Bir lokantacı ise dört kuşaktır dükkanı işlettiklerini anlatarak, ekonominin duruma ilişkin “Pek memnun değiliz” dedi. Lokantacı, 1 lira 20 kuruş olan ekmeğin, 1 lira 70 kuruşa çıktığını açıklayarak, “Her şey yükseliyor. Esnaf o kadar zor durumda ki. Kimseye anlatamıyoruz derdimizi” diye vurguladı. Lokantacı, girdi maliyetlerini müşteriye de yansıtamadıklarını kaydederek, “Orta halli kesim kalmadı. Ya çok zengin var ya artık çok fakir var. Makas çok açıldı” diye konuştu. Lokantacı, pandemide destek alamadıklarını da söyleyerek, “Yok, bütün esnaf olarak yeterli desteği kimse alamadı. Diyorlar şu kadar yaptık, yardım destek. 2023’te şu kadar büyüyeceğiz. İhracat yaptık. Nerede?” diye sordu.

ÖNLERİNİ GÖREMİYORLAR

Lokantacı önlerini görmediklerini “İki sene önceki yılın fiyatıyla şimdiki yılın fiyatı ne oldu bilmiyorum ben. İki sene sonra ne olacak hiçbir fikrimiz yok” sözleriyle anlattı.

Emekli bir kadın yurttaş da 1.950  lira dul maaşıyla geçinmeye çalıştığını anlatarak, “(Ev) Kira. Nasıl geçineceğiz? (Markete gittiğinde) Birini alırsan, birini alamıyorsun” dedi.  

 

Kaynak: anka