Haber: TAMER ARDA ERŞİN - Kamera: ÜNAL AYDIN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ve beraberindeki Ekonomi Masası, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde esnafın sorunlarını dinledi. Birlik Başkanı Abdulkadir Konak, en çok krediye bu dönemde ihtiyaçları olduğunu kaydederek, “17 ay çalışmadık, masraflarımız devam etti. Neyle ayakta kaldık? Eşimizin kolunda bilezik varsa sattık. Arabamız varsa sattık. Kredi aldık. Bunlarla ayakta durmaya çalıştık” dedi. Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük ise “İnekler kesilmeye başladı. Hammadde pahalı. Yemin fiyatı 170-180 lira olmuş. Şimdi şu anda köylü hayvan besleyemiyor” diye konuştu.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ve Ekonomi Masası üyeleri, Afyonkarahisar’da ekonominin nabzını tutmaya devam ediyor. CHP heyeti, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ni ziyaret etti. Burada CHP heyetini Birlik Başkanı Abdülkadir Konak karşıladı. Konak, “Tabii 18 aydır ülkemiz sağlık sıkıntısı yaşıyor, bununla beraber de bizler esnaf sanatkarlar ekonomi savaşı yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz” dedi.

CHP heyeti esnaf oda başkanlarının sorunlarını dinledi. Afyonkarahisar Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük, “İnekler kesilmeye başladı. Hammadde pahalı. Yemin fiyatı 170-180 lira olmuş. Şimdi şu anda köylü hayvan besleyemiyor. Her evde eskiden 40-50 inek olurdu. Şu anda hiçbir evde 3 tane inek yok” diye konuştu.

Afyonkarahisar Giyim Eşyası İmalat ve Satıcıları Odası Başkanı Hüseyin Karnıbüyük, internetten yapılan alışverişlerin küçük esnafı bitirdiğini aktararak, “Sanal alemde olan alışveriş var. Bu sanal alışveriş, şu anda Türkiye’de dönen ticaretin yüzde 60’ını karşılıyor. İnternetten yapılan satışlar vergiye tabi değil. KDV ödenmiyor. Devletin büyük kaybı var. Aynı zamanda biz üye olan esnaf ve sanatkarlar, 2 milyona yakın esnaf ve sanatkarımız var, bu esnaf ve sanatkarı da olumsuz neticede bu ticaret engelliyor. Bu ticareti yapan kişilerin ticaret sicil kaydı, vergi kaydı yok. Amiri, memuru, sendikacısı, emeklisi yapıyor. Bu ticaret olduğu mühletçe esnaf ve sanatkarların yaşama şansı yok” dedi.

“GEÇMİŞTEN GELEN HATALARIN FATURASINI ÖDEMEYE BAŞLADI”

Karnıbüyük, Türkiye’de ekonominin bozuk olduğunu söyleyerek, “Bozuk olmaya da devam eder. Sebebine gelince, geçmişten gelen hataların artık şu anda faturaları ödenmeye başlandı. Ekonominin tabana yayılması gerekiyor. Yani ufak esnaf ve sanatkara, köylümüze, çiftçimize yayılması gerekiyor. Bizim köyümüzde, her evin altında 3-5 bağlı hayvanımız vardı. Şu anda köylerde hayvanımız kalmadı. Köylümüz üreticiyken tüketici durumun düştü. Marketten peynir, yumurta almaya geliyor” diye konuştu.

“NİTELİKSİZ ELEMAN YETİŞİYOR”

Karnıbüyük, çalışacak eleman bulma sıkıntı yaşadıklarını ve bunun eğitim politikalarında yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle olduğunu anlatarak, “Eğitim fiyaskosunu yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın söylediği, ‘72 üniversiteden 212 üniversiteye çıkardık’ diyor ama eğitimsiz, kalitesiz insanlar yetişti. Diplomalı insanlar var ama eğitimsiz. Çocuklarımızın hepsi üniversite mezunu oldu ama sanatkar olmadılar. İşinin ehli olmadılar. Parası olan çocuğunu okuttu. Avukat, mimar, mühendis etti. Ama niteliksiz avukat, mimar, mühendisler yetişti” diye vurguladı.

"EŞİMİZİN KOLUNDAKİ BİLEZİĞİ SATTIK"

Birlik Başkanı Konak, pandemi sürecinde yaralarını 5 yıla ancak sarabileceklerini söyleyerek, BAĞ-KUR prim günlerinin düşürülmesini, sicil affının işler şekilde çıkarılmasını, pandemi döneminde verilen ve verilecek olan kredilerin faizlerinin Hazine tarafından desteklenmesini istedi. Konak, en çok krediye bu dönemde ihtiyaçları olduğunu kaydederek, “17 ay çalışmadık, masraflarımız devam etti. Neyle ayakta kaldık? Eşimizin kolunda bilezik varsa sattık. Arabamız varsa sattık. Kredi aldık. Bunlarla ayakta durmaya çalıştık” dedi.

Kaynak: anka