FERHAT VURAL

Üreticinin, izinsiz ve yetki belgesiz tütün ticareti yapması halinde hapis cezası almasına yol açacak yasa değişikliği dün yürürlüğe girdi. Yasa değişikliğini protesto eden Adıyamanlı tütün üreticileri protesto eylemi yaptı. Atatürk Bulvarı valilik kavşağını trafiğe kapatan tütüncüler, valiliğe yürümek istedi. Üreticilerden 15 kişi ile görüşen Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, daha sonra kalabalığa seslenerek kendisinin de tütün parasıyla okuduğunu söyledi. Vali Çuhadar’ın bu konuşmasının ardından tütün üreticileri yolu trafiğe açtı.

Bandrolsüz ve denetimsiz üretilen tütünlerde 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiren yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi Adıyaman’da üreticileri ağaya kaldırdı. Adıyaman Valiliğine yürüyen üreticiler, valilik binasının yanında oturma eylemi yaptı ve Vali Mahmut Çuhadar ile görüşmek istedi. Vali Çuhadar’ın 15 kişilik bir heyeti kabul edeceğini bildirmesi üzerine 15 kişi, valiliğe alındı.

Tütün protestosuna CHP İl Başkanı Burak Binzet ve İYİ Parti İl Başkanı Kenan Doğan da destek verirken dışarıda bekleyen tütün üreticileri ise zaman zaman AKP Adıyaman milletvekilleri aleyhine slogan attı. Tütüncüler adına konuşan Latif Polat adlı üretici, “kimsenin deli ve geri zekâlı olmadığını” belirterek şunları söyledi:

“CUMHURBAŞKANIMIZA SESLENİYORUZ, SİZİ YANLIŞ BİLGİLENDİRİYORLAR”

“Dört kişi bu işten nemalansın, 100 binlerce kişi de mağdur olsun. Böyle adalet olmaz. Herkes adil olmalı. Herkes ekmeğinin peşindedir. Lütfen elinizi ekmeğimizden çekin, ekmeğimizle oynamayın. Bizler bu tütünden gelen gelirle çocuklarımızı okutuyoruz, okula gönderiyoruz, memlekette faydalı birer insan oluyorlar. Allah aşkına bu zulmü bize reva görmeyin. Sayın Cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz, sizi yanlış bilgilendiriyorlar. Biz terör değiliz terörist değiliz, biz tütüncüyüz.”

YOLU TRAFİĞE KAPATTILAR, VALİ SÖZ VERDİ

Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar ile görüşmeden bir sonuç alınamayınca üreticiler, Atatürk Bulvarı valilik kavşağını trafiğe kapattı. Bir sonuç alınıncaya kadar yolu trafiğe açmayacaklarını belirtti. Bunun üzerine Adıyaman Valisi Çuhadar ve İl Emniyet Müdürü İbrahim Ergüder, tütüncülerin yanına gelerek yolu trafiğe açmalarını istedi. Tütüncülerle konuşan Vali Çuhadar, kendilerine beş gün süre verilmesini, bu süre zarfında gerekli çalışmaları yapacağını, seslerini Ankara’ya duyuracaklarını ve tütün üreticilerinin mağdur edilmemesi için her şeyi yapacaklarını söyleyerek yolu trafiğe açmalarını istedi. Kendisinin de tütün parasıyla okuduğunu söyleyen Vali Çuhadar’ın bu konuşmasının ardından tütün üreticileri yolu trafiğe açtı.

YASA DEĞİŞİKLİĞİ NE GETİRİYOR?

TBMM’de kabul edilen ve yürürlüğe girmesi daha önce ertelenmiş olan ancak 1 Temmuz itibariyle uygulanacak olan değişikliğe göre; 'Ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kâğıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenlere' 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası getiriyor.

 GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

- Tütün üreticilerin protesto genel ve detay görüntüler, eldeki döviz, konuşmalar

Üreticinin protesto konuşması  valinin konuşması 2.12
Kaynak: anka