Çevreciler Adana’daki Emba Hunutlu Termik Elektrik Santrali inşaatının iptali istemiyle açtıkları dava öncesinde kaplumbağa kostümüyle basın açıklaması yaparak, santralin Karetta karetta kaplumbağalarına zarar vereceği uyarısında bulundu. Avukat İsmail Hakkı Atal, santralin yaratabileceği tahribat için “Çocuklarımız 5-10 yıl sonra varlık yokluk savaşı verecek. Kanserden ölmezlerse açlıkla, kıtlıkla, depremle, selle, heyelanla boğuşacaklar” dedi.

Adana’daki Emba Hunutlu Termik Elektrik Santrali nedeniyle deniz kaplumbağalarına zarar vereceğini açıklayan çevreciler santral inşaatının iptalini istedi. Adana 3. İdare Mahkemesi’nde açılan dava öncesinde Adana Bölge İdare Mahkemesi önünde çevreciler basın açıklaması yaptı ve kaplumbağa kıyafeti giydi.

Çevrecilerin avukatı İsmail Hakkı Atal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın santrale “ÇED olumlu” raporu verdiğini ancak şirketin ÇED raporunda öngörülen baca sistemini “çevreci teknoloji” vurgusuyla soğutma kulesi olarak değiştirdiğini hatırlattı. Atal, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın uygun bulduğu ve planlarda olmayan bu değişikliğin, santral inşaatı devam ederken yapılmış olması ve dolayısıyla  hukuka aykırı hareket edildiğini savunuyor; yeni bir ÇED sürecinin işletilmesini ve bu rapor  hazırlanana kadar inşaatın durdurulmasını talep ediyoruz” dedi.

Atal, santralin Türkiye’nin imzacısı olduğu Barselona Sözleşmesi ve Bern Sözleşmesi’ne (Avrupa Yaban Hayatının ve Doğal Hayatın Korunması Sözleşmesi) aykırı olarak inşa edildiğini söyleyerek, “Karetta karetta kaplumbağalarının yuvalama alanlarına inşa ediliyor” diye dikkat çekti.

Atal, santrali Çinli firmanın yaptığını ve santralin yapıldığı Yumurtalık halkının “zehirleneceğini” savundu. Atal, “2002’den bu yana Almanlar bizi zehirliyordu, şimdi de Çinliler bizi zehirleyecek. Çinliler buna yabancı değiller. Çünkü yıllardır Uygur Türklerine soykırım uyguluyorlar. Şimdi de gelip Türk halkını, Yumurtalık halkını zehirlemeye karar vermişler” diye konuştu.

Yumurtalık’ta kanser vakalarının arttığını söyleyen Atal, “Bu termik santraller nedeniyle açlık ve kıtlık tehlikesiyle karşı karşıyayız. İnsanlık ve ülkemiz bir an önce aklını başına devşirmeli. Çocuklarımız 5-10 yıl sonra varlık yokluk savaşı verecek. Kanserden ölmezlerse açlıkla, kıtlıkla, depremle, selle, heyelanla boğuşacaklar” diye uyarıda bulundu.

 

Kaynak: anka