Haber: EDDA SÖNMEZ - Kamera: ADEM KARABAYIR

ABD Donanması’na ait Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri USS Porter (DDG 78), Karadeniz’den ayrılarak, liman ziyareti için İstanbul’a geldi. Boğaz geçişini tamamlayan, direklerine asılan işaret bayraklarıyla "Türkiye" yazan gemi, Sarayburnu Limanı’na demir attı.

DDG 78 Borda numaralı "USS Porter" adlı savaş gemisi, Karadeniz'den ayrılarak, liman ziyareti gerçekleştirmek üzere 08.00 sıralarında Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na giriş yaptı.

Karadeniz'den İstanbul Boğazı'na giriş yapan gemide çok sayıda ABD askerinin olduğu gözlendi. Geminin geçişi sırasında güverteye çıkan askerlerin Boğaz’ı izledikleri görüldü. Gemiye Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Bölge Komutanlığı botları eşlik etti. Boğaz geçişini tamamlayan, direklerine asılan işaret bayraklarıyla "Türkiye" yazan gemi, Sarayburnu Limanı’na demir attı.

Gemi mürettebatının, İstanbul’da moral, esenlik ve rekreasyon (MWR) etkinlikleri kapsamında planlı turlara katılacağı ve şehrin tarihini öğrenme ve zengin kültürünü deneyimleme fırsatını yakalayacağı belirtildi.

"TÜRK HALKININ KÜLTÜR, TARİH VE MİSAFİRPERVERLİĞİNİ DENEYİMLEMEYİ SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUZ"

USS Porter Komutanı Yarbay Christopher Petro, “Bu ziyaret, NATO müttefikimizle denizlerdeki ortaklığımızı güçlendirmek için harika bir fırsat. Amerika Birleşik Devletleri’ni temsil etmeyi ve Türk halkının kültürünü, tarihini ve misafirperverliğini deneyimlememizi sabırsızlıkla bekliyoruz" açıklamasını yaptı.

Yarbay Petro'nun verdiği bilgilere göre, USS Porter, NATO müttefikleri ve bölgedeki ortakları ile faaliyetlerini yerine getirmek üzere 30 Ekim'de Karadeniz'e gitti. Porter, Karadeniz'de, Blue Ridge sınıfı ABD Altıncı Filosu (SIXTHFLT) sancak gemisi olan komuta ve kontrol gemisi USS Mount Whitney (LCC 20) ve Henry J. Kaiser sınıfı denizde ikmal muharebe destek gemisi USNS John Lenthall'ın yanı sıra (T-AO 189), Bulgaristan, Romanya, Türkiye ve Ukrayna'nın deniz kuvvetlerinden gemilerle birlikte manevra tatbikatlarına katıldı.

Porter ve mürettebatı daha önce Batum’a ve Romanya’nın Köstence şehrine liman ziyaretleri yaptı. Porter, şu anda 6. Filo operasyon bölgesinde 10'uncu devriyesini gerçekleştiriyor. Mount Whitney ve John Lenthall gibi diğer ABD gemileriyle birlikte yapılan çalışmalar, ABD Deniz Kuvvetleri'nin Karadeniz’deki tüm ülkeler için uluslararası sularda seyrüsefer serbestisine ilişkin süregelen kararlılığını gösterdiği belirtildi.

 

Kaynak: anka