ABD Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda ilk kez konuştu. Biden, Afganistan ile ilgili, "Afganistan'da 20 yıllık savaşı bitirdik. Yeni bir başlık açtık. Sürekli diplomasiyi kullanacağız" dedi.

BM 76. Genel Kurulu, ABD'nin New York şehrinde 100'den fazla devlet ve hükümet başkanının katılımıyla başladı. ABD Başkanı Biden da BM Genel Kurulu'nda ilk kez konuştu. Biden, konuşmasında, Covid-19 döneminde yaşanan kayıplara, doğal afetlere, ABD'nin dış ilişkilerine değindi. Biden, Afganistan ile ilgili şunları söyledi:

"Afganistan'da 20 yıllık savaşı bitirdik. Yeni bir başlık açtık. Sürekli diplomasiyi kullanacağız. Yeni yöntemlerle insanları tüm dünyada ayağa kaldırmaya çalışacağız. Sorunlar ne kadar zor olursa olsun 'hükümetler insanlar içindir' diyoruz." 

"ASKERİ GÜÇ SON ÇARE OLMALI"

Biden, "ABD'nin askeri gücü bizim son çare aracımız olmalı, dünyada gördüğümüz her soruna bir cevap olarak kullanılmamalı" sözleriyle diplomatik ilişkilerin önemini vurguladı. Biden, İran, İsrail ve Filistin'e yönelik de "İran'ın nükleer silah sahibi olmaması için verdiğimiz sözü tutacağız ve nükleer anlaşmaya dönmek için diplomatik çabaları sürdüreceğiz. Bağımsız Yahudi devletine desteğimiz kesin, ancak bunu sağlamanın en iyi yolunu, egemen bir Filistin devletinin de olacağı 'iki devletli çözüm' olacaktır" dedi.

ABD ile Çin arasındaki gerilime de değinen Biden, yeni bir soğuk savaş ya da bölünmüş bir dünya peşinde olmadıklarını vurguladı.

Kaynak: anka