Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi, yarın Brüksel’de başlayacak.

AB Zirvesi, yarın Brüksel’de başlayacak. Zirve iki gün sürecek. AB liderleri, toplantıda, Covid-19, ekonomi, göç, gümrük birliği konularını ele alınacak.

AB Komisyonu sözcülerinden Dana Spinant, dün yaptığı açıklamada; zirvede, “Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı sığınmacılara destek konusunun da görüşüleceğini” söylemişti.

ERDOĞAN’DAN GÖÇ VE TERÖR ALANLARINDA TOPLANTI TALEBİ

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, önceki günlerde, AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşmesinde Erdoğan’ın, “Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerine ön koşulsuz şekilde başlanması, göç ve terörizmle mücadelede iş birliği alanlarını da içerecek şekilde yüksek düzeyli diyalog toplantılarının başlatılmasını istediğini” açıklamıştı.

BAKAN MUŞ: AB’NİN İHRACATI YÜZDE 360 ARTTI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, zirve öncesi, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin desteklerini istemek için İspanya Sanayi, Ticaret ve Turizm Bakanı María Reyes Maroto Illera, Fransa Dış Ticaret ve Yatırım Bakanı Franck Riester, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ile görüştü.

Geçen hafta da Çekya, Macaristan ve Polonya’yı ziyaret eden Muş, yaptığı yazılı açıklamada; şu değerlendirmeyi yaptı:

“Gümrük Birliği, ülkemizin AB’ye ekonomik entegrasyonunda büyük bir rol oynamıştır. AB’ye ihracatımız yüzde 558’lik artışla 2020 yılında 69,9 milyar dolara ulaşmışken, AB’nin ülkemize olan ihracatı da yüzde 360’lık artışla 73,3 milyar dolara ulaşmıştır. AB’nin Türkiye’de daha fazla yatırım yapabileceği bir ortam hazırlanması ve AB ile ticari ilişkilerimizin hizmetler, kamu alımları, e-ticaret gibi yeni alanları kapsaması sağlanacaktır.”

Kaynak: anka