Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, Afganistan’a yönelik insani yardımın artırılması için acil bir toplantı düzenlediklerini belirterek, “Uygun yardımı almadıkları sürece en az 1 milyon çocuk, bu kış soğuktan ve açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya. Bekleyip göremeyiz. Harekete geçmemiz ve hızlı hareket etmemiz gerekiyor” dedi. Borrell, yardımın Taliban’ı tanımak anlamına gelmediğini vurguladı.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell Fontelles, Afganistan'da kötüleşen durumu ele almak için kalkınmadan sorumlu bakanlar ile acil bir toplantı düzenlediklerini açıkladı. Toplantı sonrası görüşmeye dair bilgi veren Borrell, “Afganistan'daki insani ve sosyo-ekonomik durum çöküşün eşiğinde” diyerek Norveç Mülteci Konseyi'nin, uygun yardımı almadıkları takdirde en az 1 milyon çocuğun bu kış soğuktan ve açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya olduğu tespiti yaptığını aktardı. Borrell, “Bekleyip göremeyiz. Harekete geçmemiz ve hızlı hareket etmemiz gerekiyor” dedi.

TALİBAN’I TANIMAMA VURGUSU

Afganistan’a yönelik yardımların arttığını, ancak bu durumu ülkedeki kıtlığı ve insani krizi önlemek için yeterli olmadığını ifade eden Borrell, yardımlar için, “Kesinlikle Taliban'ı tanımadan anlaştık” diye konuştu. Yardımların üzerinde anlaşmaya varılan angajman ilkelerine uygun bir şekilde sağlanacağın vurgulayan Borrell, “Bugünkü tartışmanın çok yararlı ve çok yerinde olduğunu ve Afganistan'la ilgili olağanüstü G20 liderleri toplantısına Avrupa Birliği'nin katılımını beslemek için kullanılacağını düşünüyorum” dedi.

Kaynak: anka