Haber: ABDULLAH ÇELEBİ-Kamera: KERİM UĞUR

İzmir'in Karabağlar ilçesinde 80 hektarlık İzmir Demokrasi Üniversitesi alanına yapılmak istenen 809 konutluk TOKİ projesi tepkiye neden oldu. Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu, "Toplu Konut İdaresi'nin kura çekimi yaptığı 25 Şubat 2020'de mahkemenin planlarla ilgili iptal ve yürütmeyi durdurma kararları var. Bunlara rağmen yapılan kura çekimi ile mağdur olan yurttaşların muhatabı TOKİ'dir. Biz üniversite alanı için yılmadan haklılığımızı anlatmaya devam edeceğiz" dedi.

İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Uzundere Mahallesi'ndeki 80 hektarlık İzmir Demokrasi Üniversitesi alanına yapılmak istenen TOKİ konutları projesi tartışmaları farklı bir boyut kazandı.

Daha önce AKP ile CHP'yi karşı karşıya getiren projede, TOKİ'nin 25 Şubat'ta yaptığı kura çekimi ile hak sahipliği kazanan yurttaşlar geçen pazar günü Karabağlar Belediyesi önünde eylem yaptı.

40'a yakın yurttaşın bazı çevreler tarafından belediyeye karşı bilinçli kışkırtıldığını söyleyen Karabağlar Belediye Başkanı CHP'li Muhittin Selvitopu, "Toplu Konut İdaresi, mahkemenin planları iptal eden kararlarına rağmen kura çekimi yaparak yüzlerce yurttaşı mağdur etti. Şimdi de sorumluluktan kaçarak hatalarını örtmek için suçu başkalarına atmaya çalışıyorlar" dedi.

"TAMAMI ÜNİVERSİTE OLSUN"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Başkan Muhittin Selvitopu, 2017'de İzmir Demokrasi Üniversitesi'ne tahsis edilen araziyle ilgili süreci anlattı. 2018'de TOKİ'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na 38 hektarı üniversiteye, 42 hektarı da konuta olmak üzere plan onaylattığını belirten Selvitopu, şöyle konuştu:

"Karabağlar Belediyesi olarak o dönem 42 hektarlık konut alanına itiraz ettik ve alanın tamamının üniversiteye ayrılmasını istedik. Bakanlık cevap vermeyince yargıya gitmek zorunda kaldık. Mahkeme 20 Şubat 2020'de konut alanı ile ilgili planın iptaline karar verdi. İlk planın onama süreci devam ederken yeni bir imar planı onaylandı. İkinci planda da konut alanlarına itiraz ederek dava açtık. İzmir 1. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Hiçbir zaman üniversite alanı ile ilgili bir iptal kararı söz konusu olmadı. Bu çarpıtılıyor. Troller tarafından belediye başkanı sanki üniversiteye karşıymış gibi algı yürütüyor.

Toplu Konut İdaresi, 25 Şubat 2020'de mahkemenin iptal ve yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen kura çekimi yaptı. İptal kararlarına rağmen neden kura çekildiğini bilmiyoruz. Kura çekimine katılan vatandaşlarımızın muhatabı aslında Toplu Konut İdaresi'dir. 2018'de olayın başlangıcında vatandaşlarımız yoktu. Kuraya katılan ve belediyemizi suçlamaya yönlendirilen bu vatandaşlarımızın öncelikle bu kuranın niye çekildiğinin hesabını sormaları gerekir. Belediye olarak alanın tamamının üniversiteye ayrılması için mücadele ediyoruz. Vatandaşlarımıza karşı herhangi bir amacımız yok."

BAKANLIĞA ÇÖZÜM ÖNERİSİ SUNDU

Vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi için öneride bulunan Başkan Selvitopu şöyle devam etti:

"Karabağlar'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Yenitepe Konutları yapılıyor. O konutların satılması için girişimler var. Bildiğim kadarıyla uzun süredir de satılamıyor. Bu vatandaşlarımıza oradan konut verilebilir. Bu çözülmeyecek bir sorun değil. Üniversite alanı ile ilgili yargı her yönüyle Karabağlar Belediyesi'ni haklı bulmuşken konuyu saptırmak ahlaki ve etik değildir. Gerçekler budur. Çözüm konusunda da her zaman görüşmeye açık bir anlayışımız var. Hiçbir zaman bundan kaçmayız. Tüm bunlar ortadayken 30-40 vatandaşımızın sanki belediyenin yarattığı sorun varmış gibi kışkırtılmalarının takdirini kamuoyuna bırakıyoruz. Biz o vatandaşlara da saygı duyarız. Niye bunu yaptınız diye kızdığımız yok ama yanlış yoldalar. Gösteri yapacakları yer Karabağlar Belediyesi değil, Toplu Konut İdaresi'dir. Çünkü muhatapları orasıdır. Çünkü durumu bu hale getiren Karabağlar Belediyesi değildir. Bu tamamen kendi yarattıkları sorumluluktan kaçmanın, o sorunu başkalarına yıkma amacının sonucudur."

"TROLLER ALGI OPERASYONU YÜRÜTÜYOR"

Konut projesiyle ilgili kendisi hakkında troller tarafından sosyal medyada algı operasyonu yürütüldüğünü söyleyen Başkan Muhittin Selvitopu şöyle konuştu:

"Alanın tamamının üniversite olmasını istemek suç mu oldu? Troller suçmuş gibi göstermeye çalışıyor. Yargı açtığımız davalarda bizi haklı buldu, iptal kararı verdi. Trollerle belediye başkanını suçlayarak 'Biz yapacaktık, o engel oluyor' savunmalarıyla kendi hatalarını örtmeye çalışıyorlar. Karabağlar Belediyesi olarak her zaman fakirin fukaranın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Hele hele kimse bize karşı şehit ailelerini karıştırmasın. Karabağlar Belediyesi'nin şehit ailelerine karşı nasıl bir hizmet içinde olduğunu bütün dernekler ve aileler bilir. Böyle konulara tevessül edilmesini çok ayıplıyorum. Doğru şeyler değil. Biz neyi savunduğumuzu çok iyi biliyoruz. Burada amacımız gençlere bir kampüs alanı vermek. Türkiye'nin dört bir yanından gençler oraya gelecek ve eğitim görecek. Karabağlar Belediyesi bunu istiyor. Bunun neresi yanlış. Yanlışlarını örtmeye çalışıyorlar. Biz yılmayacağız, sonuna kadar haklılığımızı anlatmaya devam edeceğiz."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1.VİDEO..... KARABAĞLAR BELEDİYE BAŞKANI MUHİTTİN SELVİTOPU RÖPORTAJ

2.VİDEO..... ÜNİVERSİTE YAPILMASI İSTENEN ALANDAN DETAY GÖRÜNTÜLER

 

Kaynak: anka