Gençlik ve Spor Bakanlığı olimpik ve paralimpik spor dallarında 8 bin sporcu yetiştirecek ve sporcuların kişisel giderlerini karşılamaları için her ay harçlık verecek. Buna göre bir önceki olimpiyat ve paralimpik oyunlar ile dünya şampiyonasında ilk 3'e girenlere verilecek harçlık miktarı net asgari ücretin iki katı olarak belirlendi. Bugün bu meblağ 5.650 TL’ye denk düşüyor.

Olimpik ve Paralimpik Sporcu Yetiştirilmesine Dair Yönetmelik yenilendi. Resmi Gazete’de bugün yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte; Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından, her yaz ve kış olimpiyat oyunlarına hazırlanmak amacıyla olimpik ve paralimpik spor dallarındaki 8 bin sporcunun tespit edilmesi, bu sporculara verilecek harçlık miktarının belirlenmesi ile sportif amaçlı beslenme, barınma ve yol giderlerinin karşılanmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

BAKANLIKTA DEĞERLENDİRME KURULU OLUŞTURULACAK

Buna göre sporcuların tespiti, ilgili kurum ve kuruluşlardan gelen raporların değerlendirilmesi ve bu yönetmelikle verilen diğer görevlerin yerine getirilmesi amacıyla bakanlık bünyesinde Değerlendirme Kurulu oluşturulacak.

Değerlendirme Kurulu, Bakanlığın sportif hedef ve politikalarına göre il müdürlükleri, spor federasyonları veya diğer ilgili kişi, kurum veya kuruluşlardan gelen raporları değerlendirerek; başarı durumu, yaş grupları, branş farklılıkları, sporcuların karşılaması gereken kişisel giderler gibi hususları da dikkate alarak harçlık verilecek sporcuları belirleyecek.

OLİMPİYAT BİRİNCİSİNE 5.650 TL

Harçlık miktarı, asgari ücretin net tutarı üzerinden oranlanarak belirlenecek. Buna göre Olimpiyat ve Paralimpik oyunlarda birinci olanlar asgari ücretin net tutarının iki katı kadar harçlık almaya hak kazanacak. Bugün bu meblağ 5.650 TL’ye denk düşüyor.

Olimpik ve Paralimpik oyunlarda ikinci olanlar yüzde 180 oranında, yine aynı oyunlarda üçüncü olanlar ise yüzde 160 oranında harçlık alacak. Bu durumda olimpiyatlarda ikinci olana 5.085, üçüncü olana ise 4.520 TL harçlık verilecek.

Daha önce 2015 yılında yayınlanan ve 2020 sonuna kadar yapılacak desteği belirleyen yönetmelik yürürlükten kaldırılmış oldu. Önceki yönetmelikte harçlıklar net asgari ücretin yüzde 20’si ile net asgari ücret arasında belirlenebiliyordu.

 

Kaynak: anka