UFUK KEKÜL

Uluslararası 44. Giresun Aksu Festivali, bu yıl koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle yapılmadı. Geçen yıl il protokolü ve milletvekillerinin katılımıyla yapılan sembolik açılış da gerçekleşmedi. 10 binleri ağırlayan festival alanı ve panayır kurulan alan boştu. Ama halk 4 bin yıl önceye dayanan ritüellerini yasağa rağmen yerine getirmeyi sürdürdü. Aksu Deresi'ne taş atıp dilek tutan Giresunluların ortak dileği, "Pandemiden kurtulalım" oldu.

Aksu deresinin denize döküldüğü yere giden Giresunlular, geçmişi 4 bin yıla dayandığı düşünülen ritüelleri yerine getirdiler. Burada dilek tutup sacayaktan geçtiler, dereye 7 çift bir tek taş attılar. Ortak dilek, 'pandemiden kurtuluş, sağlık ve mutluluk oldu."

Giresun Valiliği, festivalin bu yıl geleneklerin sembolize edildiği Aksu deresinin denize döküldüğü yerde gerçekleştirilmeyeceğini duyurmuş, Giresun Belediyesi de halk dansları ve diğer gösterilerin internet üzerinden yayınlanacağını açıklamıştı.

MAYIS YEDİSİ GELENEĞİ

Her yıl 20 Mayıs günü kutsal olduğuna inanılan Aksu deresi ile denizin birleştiği alana gelen vatandaşlar burada dilek tutarak; sac ayaktan geçme, dereye 7 çift bir tek taş atma, Giresun Adası’nın etrafında kayıkla dolaşma gibi geçmişi 4 bin yıl önceye giden gelenekleri sempolize ediyor. Böylece soyun sürdürüleceğine, ocağın tüteceğine, bolluk bereket içinde yaşamın süreceğine, dereye atılan taşlarla da kötülüklerden arınılacağına inanılıyor.

Kaynak: anka