Haber: DİLAN KUTLU - Kamera: ÜNAL AYDIN

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Ahmet Yıldız, Milli Eğitim Şurası'nın konu başlıkları arasında ‘fırsat eşitliği'nin de yer almasına ilişkin, “Trajik olan şey şu: 20 yıldır iktidarda olan bir parti var. ‘Eğitimde fırsat eşitliği’ diye bir şura düzenliyor. Aslında bu, bir itiraf olduğu anlamına geliyor. Yani siz 20 yıldır iktidardasınız, bu eşitsizlikleri kendiniz yaratıyorsunuz ve üstüne bununla ilgili bir şura düzenliyorsunuz. Başarısızlığın bir itirafıdır diye düşünüyorum” dedi.

CHP, Ankara'da ‘İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı düzenledi. Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen çalıştaya, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğretim üyeleri katıldı. Şuranın ilk oturumunda divan üyesi olan Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Ahmet Yıldız, ANKA Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. 

20. Milli Eğitim Şurası’nın başlıkları arasındaki ‘fırsat eşitliğini’ değerlendiren Yıldız, “Trajik olan şey şu: 20 yıldır iktidarda olan bir parti var. ‘Eğitimde fırsat eşitliği’ diye bir şura düzenliyor. Aslında bu, bir itiraf olduğu anlamına geliyor. Yani siz 20 yıldır iktidardasınız, bu eşitsizlikleri kendiniz yaratıyorsunuz ve üstüne bununla ilgili bir şura düzenliyorsunuz. Başarısızlığın bir itirafıdır diye düşünüyorum” dedi.

Yıldız, “Eğitim hakkının tartışılması önemliydi ama bu başlıklarla değil. Belli ki iktidar, ‘eğitimde fırsat eşitliği’ diyerek meseleyi bir tür kültürel sermaye tartışması, yani ebeveynlerin eğitim düzeyiyle ilgili bir tartışmaya indirmek istiyor. Şuranın ayrı bir kanunda düzenleme hükümleri vardır. Onların hiçbirine uyulmadı. Bir yıl öncesinden çalışmaya başlanması gerekir. Sanırım Sayın Bakan’ın aklına bir proje geldi, ona meşruiyet sağlamak için şura organize ettiler” diye konuştu.

“Öğretmenlerin mesleki gelişimi” başlığının daha tehlikeli olduğunu belirten Yıldız, “Yaşanan tüm sorunların kaynağını, öğretmenlerin mesleki olarak yetişmemeleri iyi, gelişmemeleri olarak bir anlamı taşıyor. Öğretmenlerin bu kadar sorunu varken bunları çözemezseniz öğretmenlerin gelişiminin de çok sağlıklı olması mümkün değil” dedi.

Kaynak: anka