GAYE ŞEYMA CAN

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi soruşturması kapsamında yargılanan, 9 eski subay hakkındaki yeniden görülen davada, 8 sanığın, “Anayasayı ihlale teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, bir sanığın ise “Anayasayı ihlale teşebbüse yardım” suçundan 30 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Maltepe’deki 2. Zırhlı Tugay Komutanlığı’nda görevlendirdiği 9 eski subay hakkında Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden başlayan yargılamaya İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.

Duruşmada savcı, Akademi öğrencisi olan sanıkların, kalkışma öncesinde Harp Akademisi’nde yapılan görevlendirmeler doğrultusunda, yasal emir komuta zincirine uymaksızın birlik dışına çıktıklarını ve bu bağlamda 2’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı’na giderek, bu birlik komutanının emir ve komutası altına girdiklerini belirtti.

Mütalaada, 8 sanık hakkında, “Anayasayı ihlale teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, bir sanık hakkında ise “Anayasa'yı ihlale teşebbüse yardım” suçundan 22,5 yıldan 30 yıla kadar hapis cezası talep edildi.  

“BÖYLE BİR EMRİ HAYATIN OLAĞAN AKIŞINA AYKIRI BULMALARI VE SORGULAMALARI ALDIKLARI EĞİTİMİN GEREĞİDİR”

Mütalaanın devamında, sanıklar, okulda kurmay öğrenci pozisyonunda oldukları ve fiili olarak kıtada herhangi bir görevlerinin olmadığı, suç tarihi itibariyle başka bir birliğe görevlendirilebilmeleri için ülkede savaş hali ya da olağanüstü halin bulunması gerektiği aktarıldı.

Mütalaada, “15 Temmuz 2016 itibariyle ülkede ne Savaş Hali ilanı ne de Olağanüstü Hâl ilanı vardır. Sanıkların 'Genelkurmay’dan emir geldi dediler, biz de emri sorgulamadık’ şeklindeki savunmalarına, sanıklar kurmay öğrencisi olup başka birliğe gece vakti teamüllerde olmadığı şekliyle kendi araçlarıyla, ancak askeri üniformaları yanlarında olacak şeklinde gitmelerinin hizmete ilişkin olmaması nedeniyle itibar edilmemiştir. Sanıklar profesyonel askerdir, böyle bir emri hayatın olağan akışına aykırı bulmaları ve sorgulamaları aldıkları eğitimin gereğidir” denildi.

Mahkeme heyeti, sanıkların son savunmalarını yapması için duruşmayı 14 Mart 2022 tarihine erteledi.

 

Kaynak: anka