DİLAN KUTLU

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) kuru üzüm alım fiyatını 13 lira olarak açıkladı. CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ve Manisalı üzüm üreticileri, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi istifaya çağırdı. Bir üzüm üreticisi, “Ben bu şartlarda borcumu ödeyemem. Traktörümü satacağım” dedi. Başevirgen ise “Rakam oyunu yapmasınlar. Geçen sene 9 numaralı üzümü 12,5 olarak açıkladılar. Bu sene 13 lira açıkladılar. Yani yüzde 4, üzüm üreticisine zam yapıldı. Bu maliyetlerle üzüm üreticisi, hiçbir şekilde bağına ne gübre atabilir ne ilaç atabilir. Ne de traktörüne mazot koyabilir” diye konuştu. 

TMO günlerdir beklenen üzüm taban fiyatlarını bugün duyurdu. Kuru üzüm alım fiyatı, kilo başına 13 lira olarak açıklandı, fakat bu fiyat üreticilerin yüzünü güldürmeye yetmedi. Manisa’da üzüm üreticileri gübre ve zirai ilaca gelen zamlar nedeniyle zararda olduklarını, açıklanan fiyatın üreticiyi kurtarmayacağını ifade etti.

Verilen desteklemelerin elektrik ve su faturasıyla kendilerinden geri alındığını söyleyen üzüm üreticileri, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’yi istifaya çağırdı. Beklentilerinin 18-19 lira bandında olduğunu belirten üreticiler, tüccarların açıklanan fiyatın altında alım yapacağını belirtti.

"BU ŞARTLARDA BORCUMU ÖDEYEMEM, TRAKTÖRÜMÜ SATACAĞIM" 

Bir üzüm üreticisi, “Üzüm fiyatları açıklandı 13 lira. Ben bu şartlarda borcumu ödeyemem. Traktörümü satacağım” dedi.

"TARIM BAKANI ÇİFTÇİ ÇOCUĞU, O BUNU YAPARSA GERİSİ NE YAPAR"

Bir diğer üretici ise “Tarım Bakanı çiftçi çocuğu, bunu bilmesi lazım. Çiftçi çocuğu bunu yaparsa gerisi ne yapar” diye sitem etti.

"ÜZÜM FİYATI 17-18 OLARAK AÇIKLANSAYDI ÇİFTÇİ BANKALARA OLAN BORCUNU ÖDEYECEKTİ" 

CHP Manisa Milletvekili Başevirgen, açıklanan üzüm fiyatlarına ilişkin ANKA Haber Ajansı’na konuştu:

“Sultaniye 9 numaralı kuru üzüm, geçen sene 12,5 liraydı. Bu sene TMO 13,5 lira açıkladı. Üzüm üreticisine yüzde 4 zam. Gübreye, ilaca gelen zam yüzde 150. Mazot aynı şekilde. Ben burada Tarım ve Orman Bakanı’nı istifaya davet ediyorum. Kendi memleketindeki üzümcüsünün fiyatını yüzde 4 zamla açıkladı. Yazıklar olsun. Üzüm fiyatları en azından 17-18 lira olarak açıklanmış olsaydı çiftçi bankalara olan borcunu ödeyecekti" dedi. Üreticiler ise buna karşılık, borcunu ödeyemeyenlerin arazisini satacağını söyledi. 

İktidarın, geçen yıllarda kuru üzüm fiyatının 2 doların altında olmaması gerektiği yönündeki açıklamalarını da hatırlatan Başevirgen, “İktidarın Tarım Bakanı kuru üzümü 13 lira açıkladıysa Manisa’nın milletvekilleri de gelsinler, burada çiftçiye 13 lira olan üzümün fiyatını açıklasınlar” dedi.

“RAKAM OYUNU YAPMASINLAR, 10 NUMARALI ÜZÜM MANİSA’NIN HİÇBİR YERİNDE ALINMADI”

Başevirgen, TMO’nun üzümün kalitesine göre fiyat belirlediğini, fakat 10 numaralı üzüm olarak açıklanan üzümün Manisa’nın hiçbir yerinde TMO tarafından alınmadığını söyledi.

Başevirgen, “Rakam oyunu yapmasınlar. Geçen sene 9 numaralı üzümü 12,5 olarak açıkladılar. Bu sene 13 lira açıkladılar. Yani yüzde 4, üzüm üreticisine zam yapıldı. Bu maliyetlerle üzüm üreticisi, hiçbir şekilde bağına ne gübre atabilir ne ilaç atabilir. Ne de traktörüne mazot koyabilir. Çiftçi arkadaşımız, elektrik borcunu ödemek için motorunu sattığını söyledi. Tarım Bakanı’na bir kez daha sesleniyoruz. Bu fiyatlarla Manisalı üzüm üreticisini mağdur ettiniz.”

 

Kaynak: anka