RAMİZ KAAN OKTAR

Sakarya’nın Akyazı İlçesi’nde bulunan dergahta 12 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklu olarak yargılanan Uşşaki Tarikatı şeyhi olarak bilinen Eyüp Fatih Şağban, “zincirleme şekilde çocuğun istismarı” suçlamasıyla 10 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Akyazı ilçesinde bulunan dergahta 12 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan Uşşaki Tarikatı şeyhi olarak bilinen Eyüp Fatih Şağban hakkında Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren davada bugün karar çıktı.

Tutuklu sanık Eyüp Fatih Şağban duruşmaya, bulunduğu cezaevinden, mağdur Y.A.’nın ailesi ise bulundukları ilden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile katıldı. Avukatlar ve UCIM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği temsilcileri ise duruşmayı, duruşma salonundan takip etti.

Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada, sanığın “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçlamasıyla cezalandırılması; “çocuğa karşı kişiyi cinsel amaçlı hürriyetinden yoksun kılma” suçlamasından ise beraat ettirilmesini istedi.

“ENSEST İLİŞKİ NORMAL DE TACİZ Mİ NORMAL DEĞİL?”

Müşteki avukatlarının açıklamalarının ardından söz verilen tutuklu sanık Eyüp Fatih Şağban, şunları söyledi:

“Tanıklar, bir önceki duruşmada babasının kızını taciz ettiğini ve annesinin buna birkaç kez şahit olduğunu beyan etti. Mağdur avukatlarının ise ‘kızımızın yanındayız’ açıklamasını anlamıyorum. Ensest ilişki normal de taciz mi normal değil. Bu iddia edilen eylemi yapmam için aklımı yitirmiş olmam lazım. Savcının mütalaasını da kabul etmiyorum. İddia edilen olayın ve geriye dönük iddiaların gerçeği yansıtması mümkün değildir. Bu ailenin kötü niyetli olduğunu anladığımız için Akyazı’daki eve başka aile aldık… Bize kumpas kurdular. Şahsımın mağdur edilmesinin adaletinize uymayacağını biliyorum. Beraatımı istiyorum. Biz şan ve şeref için yaşayan insanız. Az da olsa bir ceza olursa bu benim idam fermanım olacaktır. Bu tarz iftiraların son mağduru olmam sebebiyle başka kimsenin başına gelmemesini temenni ediyorum. Bu komplo ortaya çıktığı için bana burası 5 yıldızlı otel gibi geliyor. Biz Sakarya’yı tüm dünyaya tanıtırken bu kumpasa düşürülmek çok kötü.”

“KUMPAS APAÇIK ORTADA”

Sanık avukatları ise “Y.A’nın beyanlarında çok çelişki var. Bu sebeple olayın kumpas olduğu apaçık ortadadır. Biz sanığın beraatıyla beraber tahliyesini talep ediyoruz” dedi. Şağban da hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

Mahkeme, duruşmaya verilen kısa aranın ardından kararını açıkladı. Tutuklu sanık Eyüp Fatih Şağban, "zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı" suçlaması ile 10 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Şağban, "çocuğa karşı kişiyi cinsel amaçlı hürriyetinden yoksun kılma" suçlamasından ise beraat etti. Mahkeme sanığın tutukluluk halinin devamına da karar verdi.

“HEM ALÇAKLIK HEM DE NAMUSSUZLUKTUR”

Duruşmanın sona ermesinin ardından Sakarya Adliyesi önünde basın açıklaması yapan UCİM Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği Başkanı Saadet Özkan, şunları söyledi:

“10 yaşında kahraman bir çocuk, bir cinsel istismarcıya sesini çıkardı; ‘Bu istismarcı bana nitelikli olarak istismarda bulunmaya çalıştı.’ Bu çocuk, kahraman bir çocuk. Bugün bu istismarcı 10 yıl 5 ay ceza aldı. Çocuklar vatandır, diyerek çıktığımız bu yolda bu alınan cezayı yeterli bulmuyoruz. Çünkü eylemlerini gerçekleştirmek için çocuğu bir odaya alıp kapıyı kilitlemek suretiyle çocuğa nitelikli olarak cinsel istismarda bulunmaya çalıştı. Çocuklar bize emanettir, dediğimiz yerde hangi delikanlı bunu bir çocuğa yapar. Bu hem alçaklık hem de namussuzluktur.”

4. YARGI PAKETİ’NE DİKKAT ÇEKİLDİ

Dernek Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan ise TBMM’ye sunulan 4’üncü Yargı Paketi’ni eleştirdi. Paket içinde çocuğa cinsel istismarın kuvvetli delile dayandırılmasıyla ilgili bir düzenleme olduğuna dikkat çeken Ceylan, Şağban’ın da duruşmada bu düzenlemeden yararlanmak istediğini beyan ettiğine dikkat çekti.

Ceylan, “Bu yasanın bir an önce geri çekilmesi lazım. İnanın bütün sanıklar, bu yasaya sarılacaklar ve tahliyelerini isteyecekler” dedi. Yasanın geri çekilmesi için kampanya başlatacaklarını da sözlerine ekledi.

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Derneğin İhbar Sorumlusu Av. Mine Rana Kahramanoğlu da sanığın aldığı cezayı yeterli bulmadıklarını söyledi. Kahramanoğlu, şunları söyledi:

“Bu karar biz hukukçuları memnun etmemiştir. Çünkü çocuğumuz; tecavüze uğradığını, tecavüzün de zorla bir yere kıstırılarak kendini hürriyetinden yoksun bırakıldığını ifade etmiştir. Kapı kilitlenerek çocuk içeride zorla istismara maruz bırakılmıştır. Ancak heyet tarafından bu yönde beraat kararı verilmiştir. Ayrıca nitelikli istismar söz konusu olmasına rağmen bön yönde de hüküm tesis edilmemiştir. Bu nedenle biz istinafta da takipçisi olacağız. Hatta duruşmalı olarak takip edeceğiz. Çocuklar vatandır, her zaman yanlarındayız.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* UCIM Genel Başkanı Saadet Özkan açıklama

* UCIM Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan açıklama

* UCIM İhbar Sorumlusu Mine Rana Kahramanoğlu açıklama

 

Kaynak: anka