Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, gözaltındayken polisler tarafından dövülerek öldürülmesinin 27’nci yıldönümünde İstanbul’da kabri başında anıldı. Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı ve Evrensel gazetesi Yazarı Ercüment Akdeniz, “Geçtiğimiz günlerde Liverpool liman işçilerinin grevini ziyaret ettik. Aradan yıllar geçmiş, Liverpoollu işçiler Göktepe davasına geldiklerinde yaşadıklarını anlattılar. Uluslararası işçi hareketinin bir parçası olarak bu davayı Avrupa'nın ve dünyanın gündemine nasıl taşıdıklarını anlattılar. Ben Metin'e buradan güzel bir haber vereyim; Liverpool liman işçileri grevi kazandı, başarı ile sonuçlandırdılar” diye konuştu.

Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, gözaltında polislerce dövülerek öldürülmesinin üzerinden geçen 27’nci yılda bugün İstanbul Esenler’de bulunan Kemer Mezarlığındaki mezarı başında anıldı. Anmaya Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe, Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK/Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, HDP Sözcüsü Ebru Günay, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Berkin Elvan'ın anne ve babası Gülsüm ve Sami Elvan, milletvekilleri, Divriği Kültür Derneği ve Çipil Derneği yöneticileri ile çok sayıda gazeteci katıldı.

Anmada, "Metin Göktepe ölümsüzdür”, “İnadına hepimiz birer Metin’iz”, “Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın” dövizleri ve Metin'in de üyesi olduğu Emek Partisinin flamaları taşındı. Göktepe’nin mezarına Evrensel nüshaları ile karanfiller bırakıldı.

Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, “Türkiye seçimlere ağırlaşan baskı, gözaltı ve yeni sansür yasalarıyla giriyor. Metin, gerçek hangi barikatın arkasında olursa olsun takipten vazgeçmemek gerektiğini söylüyordu. Bu bize ağır bir sorumluluk yüklüyor, büyük bir coşkuyla da bu sorumluluğu sahipleniyoruz” dedi.

Göktepe’nin ablası Meryem Göktepe, “Annem Metin’in davasına sahip çıkan bütün genç gazetecilerin birer Metin olduğunu söylememi istedi. Bugün memleketin en acil sorunu adalet. Bugün gazeteciler öldürülmüyor ama şiddet sokağa inmiş durumda. Sokağın ortasında gazetecilerin boynuna basılarak nefessiz bırakılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da Türkiye’de gazetecilerin haberleri nedeniyle tutuklandığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bugün hala cezaevindeki gazetecileri konuşuyoruz. Hâlâ gözaltındaki, yargılanan, tutuklanan gazetecileri konuşuyoruz. Hâlâ sansür mekanizmasına dönüşen Basın İlan Kurumu’nu, RTÜK’ü konuşuyoruz. İddianameleri hazırlanmadan 6 aydır cezaevinde tutulan gazetecileri konuşuyoruz. Evet ilerleme yok ama umut var. Evrensel 27 yıldır yazmaya devam ediyor, bu bir umut. Umudumuzu büyütmeye çalışıyoruz. Biz gerçeklerin peşinden koşmaya, gerçeklerin peşinden koşan gazetecilerle yan yana durmaya devam edeceğiz.”

DİSK/Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ise “Diyarbakır, Ankara’da onlarca gazeteci gözaltına alındı, tutuklandı. Yargılanan meslektaşlarımız, çıkan sansür yasaları var. Tüm bunlara rağmen umudumuz var. Onlar haberden, gerçekten korkuyorlar. Onların korkusu bizim umudumuz olsun” dedi.

“LIVERPOOL LİMAN İŞÇİLERİNİN GREV ÖNLÜĞÜ METİN’DE”

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise şunları söyledi:

“27 yıl oldu. Geçtiğimiz günlerde Liverpool liman işçilerinin grevini ziyaret ettik. Aradan yıllar geçmiş, Liverpoollu işçiler Göktepe davasına geldiklerinde yaşadıklarını anlattılar. Uluslararası işçi hareketinin bir parçası olarak bu davayı Avrupa'nın ve dünyanın gündemine nasıl taşıdıklarını anlattılar. Ben Metin'e buradan güzel bir haber vereyim; Liverpool liman işçileri grevi kazandı, başarı ile sonuçlandırdılar” dedi.

Akdeniz, Liverpool işçilerinin grev önlüğünü Metin Göktepe'nin mezarına bıraktı ve “Bekaert'te grev yasaklarına rağmen işçiler fiili grev yaparak kazandılar. Birleşe birleşe kazanacağız, direne direne kazanacağız. İşçi sınıfının bayrağını, özgür basının bayrağını asla ama asla yere düşürmeyeceğiz. Metin'in gazetesi 27 yıldır yolunda kararlılıkla yürüyor, partisi yürüyor” diye konuştu.

GÜNAY: “BU KARANLIĞI KORKUSUZCA YAZARDI”

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay ise “Karanlık günlerden geçiyoruz, bugün Metin aramızda olsaydı bu karanlıkları korkusuzca yazmaya devam edecekti. Kobani davasındaki kirlilikleri, kapatma davasındaki kirlilikleri, kayyumların halkın iradesini nasıl çaldığını korkusuzca yazacaktı” dedi.

KAFTANCIOĞLU: METİN BİZE GÖKTEPE GAZETECİLİĞİNİ MİRAS BIRAKTI”

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da “Genel Başkan’ımız Metin’in mezarı başından bütün basın emekçilerine şunu iletmemizi istedi: Siz iktidarın söylediği yalanları yaymaya devam ederken yine Metin Göktepe gazeteciliğinin yapılacağı iklimi hep birlikte oluşturacağımızı bir kez daha söylüyoruz. Metin bize Göktepe gazeteciliğini miras bıraktı” diye konuştu.

ŞIK: “KATLEDEN ZİHNİYET HALEN İKTİDARDA”

TİP Milletvekili Ahmet Şık ise “27 yılda değişmeyen iki önemli şey var. Bir, Metin'i katleden zihniyet halen iktidarda ve halen insanları katletmeye, hapsetmeye devam ediyor. Ama daha önemlisi değişmeyen bir şey daha var. Metin öldürüldükten sonra Fadime Ana bize 'Metin olun' demişti. Bizler de 'Metin olmaya ve metin kalmaya' devam ediyoruz” diye vurguladı.

Arzu Çerkezoğlu ise “Metin'i yaşatmanın, onun anısına sahip çıkmanın yolu, onun savunduğu değerleri, onun savunduğu dünya için mücadeleyi büyütmekten geçiyor” dedi.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de “Adaletin, yüzleşmenin, insan haklarının olmazsa olmazı gerçeklerdir. Gerçeğin temsilcisi Metin Göktepe'yi anıyoruz” dedi.

"GÖKTEPE'Yİ ANMA GÜNÜ İLAN EDİLSİN"

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, 8 Ocak’ın Metin Göktepe'yi Anma Günü ilan edilmesi için TBMM’ye kanun teklifi verdi. Özen teklifinin gerekçesinde şunları belirtti: 

"İnsanlık dışı nefret ve işkence suçlarına karşı gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve böyle olası cinayetlerin yaşanmaması için hatırlanıp yüzleşilmesi şarttır. Böyle bir anma ilan edilerek; benzeri nefret suçlarının yaratılmasına müsait bir zemin yaratılmasının önüne geçerek, toplumsal farkındalığın sağlanması ve tüm farklılıklarımızla beraber huzur içinde bir barış ortamının yaratılması amaçlanmaktadır. Bu nedenle bu kanun teklifi ile 8 Ocak’ın Metin Göktepe’yi Anma Günü olarak ilan edilmesi öngörülmüştür.”

 

 

Kaynak: anka