DİLAN KUTLU 

Türkiye’de son günlerde yaşanan kuraklık ve bahar havası uzmanların endişesini arttırmaya devam ediyor. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, “Eğer sıcaklık ve kuru hava bu şekilde devam eder, hazırlık da yapmazsak bu yaz Türkiye’de ciddi şekilde orman yangınları artabilir” dedi. Konya Ovası’nda çiftçilerin, ekili tarım arazilerini yeraltı suyuyla sulamak zorunda kaldıklarını belirten Öztürk, "Bu sene sıcaklar bu şekilde devam ederse Türkiye’nin çoğu gölünde ve barajlarda ciddi kuraklıkla karşı karşıya kalabiliriz. Tarımsal hasatta ciddi tahribatlara yol açar" uyarısında bulundu.

Meteoroloji’nin aralık ayı 2022 kuraklık verilerine göre, Türkiye’nin neredeyse bütün bölgeleri şiddetli kuraklık yaşıyor. Ekili arazilerde çimlenme gerçekleşmediğinden çiftçiler Konya, Diyarbakır gibi birçok ilde yeraltı sularıyla ekinlerini sulamaya başladı. Eski Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, iklim krizinin tarımsal etkilerini ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. Öztürk, şunları söyledi:

"TÜRKİYE’NİN ÇOĞU GÖLÜNDE CİDDİ KURAKLIKLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ: Sıcak hava dalgaları, yüzeysel su kaynaklarının buharlaşmasına neden oluyor. Hem aşırı su kullanılması hem buharlaşma hem de kuraklık böylece yüzeysel su kaynaklarımızın göllerimizin, barajlarımızın kurumasına sebep oluyor. Manisa’daki Marmara Gölü de bunlardan biri. Ciddi kuraklık tehdidi altında. Bu sene eğer sıcaklar bu şekilde devam ederse korkarım Türkiye’nin çoğu gölünde ve barajlarda ciddi kuraklıkla karşı karşıya kalabiliriz. Bu şekilde devam ederse tarımsal hasatta ciddi tahribatlara yol açar. Kurak toprakta tohumlar çimlenmez. Konya Ovası’nda bugün itibarıyla çiftçiler tarım arazilerini yeraltı suyu kullanarak nemlendirmeye çalışıyorlar. Genelde bu olay nisan mayıs ayında yapılırdı ama bu sene kışın ortasında yalancı baharı yaşayarak bu aylarda bunu gördük.

TÜRKİYE’DE SULARIN YÜZDE 74’Ü TARIM ALANLARINDA KULLANILIYOR: Eğer sıcaklık ve kuru hava bu şekilde devam eder, hazırlık yapmazsak bu yaz Türkiye’de ciddi şekilde orman yangınları artabilir. Tüm kurumlar kuraklık ve sıcak hava dalgasıyla ilgili önlemlerini almalı. Türkiye’de suların yüzde 74’ü tarım alanlarında kullanılıyor. Türkiye, kurak iklim bölgesinde olan bir ülke. Kurak iklim bölgesinde olan bir ülkede tarım ürünlerinde su isteyen bitki türlerine son vermememiz gerekiyor. Mısır bunlardan biri. Mısır suyu seven bir bitki türüdür. Bunların yerine buğday gibi sulama ihtiyacı olmayan bitki türlerine yönelinmesi lazım.

KİMSE KURAKLIĞI KONUŞMUYOR: Bugünlerde herkes seçimleri konuşuyor ama kimse kuraklığı konuşmuyor. Tüm ülkede kuraklıkla ilgili acil eylem planlarının uygulamaya konması gerekir. İstanbul, İzmir’de çim ekiyorlar. Çim aşırı su seven bitkidir. Çim ekimi Türkiye’de yasaklanmalı. Konya Ovası’ndan sular çekiliyor. Yeraltında sular çekilince obruklar artıyor. 2022 yılında yüzde 25’e varan obruk artırımı olmuş. Yeraltı suyuna çok güvenmeyin, arsenik gibi kirleticilerin olma ihtimali çok yüksektir.

ŞURUP GİBİ ENERJİ TÜKETİLİYOR: Suyun yüzde 17’si sanayi sektöründe kullanılıyor. Türkiye su yoğun sanayi sektörüne son verilecek. Tekstil kağıt sektörü gibi. Bu sanayiler atık suyunu ileri kademe arıtmalı. Türkiye’de Trakya Bölgesi’nde 50 metrede çıkan su bugün 250 metrede 300 metrede çıkıyor. Şurup gibi enerji tüketiliyor. Sera gazına daha fazla sebep oluyor."

 

Kaynak: anka