Esenyurt Belediyesi’nin il dernekleriyle birlikte düzenlediği ‘Kardeş Kültürler Festivali’, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un katıldığı kortej yürüyüşüyle başladı. Esenyurt’ta ilk kez yapılan festivalin ilk gününde sergilenen halk oyunları gösterisi ve kardeşlik halaylarının ardından sanatçı Kubat sahne aldı.

Esenyurt’ta ilk kez bu yıl düzenlenen ‘Kardeş Kültürler Festivali’, yüzlerce insanın katıldığı kortej yürüyüşüyle dün başladı. Esenyurt Belediyesi’nin il dernekleriyle birlikte düzenlediği etkinliğe katılan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Yeni Belediye Meydanı’nda toplanan vatandaşlarla birlikte yürüyüş öncesi yöresel oyunlar oynadı, kardeşlik halayları çekti.

Esenyurt Cumhuriyet Meydanı’nda son bulan yürüyüşün ardından Bozkurt, kurulan yöresel stantları gezdi. Festivale, Belediye Başkanı Bozkurt’un yanı sıra Esenyurt İlçe Kaymakamı Vural Karagül, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Hanifi Kaya, Esenyurt İl Dernekler Birliği Başkanı Orhan Onur, ilçedeki siyasi parti temsilcileri, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar, dernek ve STK temsilcileri katıldı.

BOZKURT: ESENYURT, ANADOLU GİBİ RENGARENK

Halk oyunları gösterileri ile başlayan etkinlikten sonra sanatçı Kubat sahne aldı. Kubat’ın seslendirdiği şarkılarla Anadolu’nun bütün renklerini yansıttığını söyleyen Başkan Bozkurt, “Esenyurt aslında öyle güzel bir yer ki bunun farkında değiliz. Anadolu gibi rengarenk. Her kimliğin, inancın yaşadığı bir ilçe. 81 ilin her bir rengi burada var. Bunun dışında dünyanın 101 değişik ülkesinin temsilcisi var. Burada 101 değişik dil konuşuluyor. Dolayısıyla biz istedik ki farklı kültürler bir araya gelsin” dedi.

“DÜNYAYI GÜZELLİK KURTARACAK”

Esenyurtlu olmanın bir ayrıcalık olduğunu belirten Bozkurt, şöyle konuştu:

“Binlerce yıldır yoğurularak bugüne gelmiş, ama maalesef zaman zaman farklı kültürlere, inançlara sahip olmak kötü bir şeymiş gibi anlatılıyor. Biz sanki birbirimizden çok uzakmışız gibi anlatılmaya çalışılıyor. Hâlbuki o kadar büyük bir zenginlik ki. Bu zenginliğin farkına vardığımızda hem dünyaya bakışımız değişecek hem hayattan aldığımız haz değişecek. Yaşama karşı daha fazla güçlenmiş olacağız. Biz, bu duygu ve düşüncelerle kültür festivalinin ilkini yaptık. Ben, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Dünyayı güzellik kurtaracak diyorum. İnsanlar buraya göçüp geliyor. Biz, o yüzden 'umudun şehri' diyoruz. Esenyurtlu olmak ayrıcalıktır.”

“SAHNEDE TÜM TÜRKİYE’Yİ GEZECEĞİZ”

Esenyurt’ta ilk konserini veren Kubat ise “Çok heyecanlıyım. İnanılmaz kalabalık. Muhteşem. Tam benim repertuarıma uygun bir festival. Tüm Türkiye’yi gezeceğiz onlarla birlikte” dedi.

“TÜRKİYE ESENYURT’UN KARDEŞLİĞİNİ GÖRSÜN”

Festivalde her bölgeden insanın bir araya geldiğini söyleyen Esenyurt İl Dernekler Birliği Başkanı Orhan Onur, “Biz, Esenyurt’un artık konserlerle anılmasını istiyoruz. Bunun için Sayın Kaymakam’ımıza, Sayın Belediye Başkanı’mıza çok teşekkür ediyoruz. Çok emek verdiler, hepimizi bir araya getirdiler. Biz burada doğulusu, batılısı hepimiz bir aradayız. Bütün Türkiye, Esenyurt’un kardeşliğini görsün. 10 gün boyunca biz bu meydanda olacağız” diye konuştu

FESTİVAL 10 GÜN BOYUNCA DEVAM EDECEK

Yaklaşık 40 ilin katılımıyla dün başlayan ve 10 gün boyunca devam edecek olan etkinlikte, her gün bir bölgenin tanıtımı yapılarak o bölgeye özgü sanatçılar konser verecek. Geleneksel el sanatları stantları, kıyafet kültürü, yemek kültürü, yörelerin zanaatlarının gösterileceği zanaat sokağı, halk oyunları, halk âşıkları, mahalli sanatçılar, yöre ozanları, gelenek ve görenekleri tanıtan programlar, gösteriler ve spor müsabakaları, sohbet programları, yöreleri tanıtan kısa film ve belgesel gösterileri, efsaneler, fıkralar, destanlar ve seyirlik köy gösterilerinin yer alacağı festivalin ikinci gününde düzenlenecek Karadeniz Gecesi’nde Resul Dindar sahne alacak.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEKLER TANITILACAK

Festivalde çini ve seramik, sepet örme, lüle taşı, kilim dokuma, feretiko bezi dokuma, bıçak ve boynuz tarak yapımı, geleneksel Türk işlemeleri, sıcak cam yapımı ve bakırcılık gibi unutulmaya yüz tutmuş onlarca el emeği ürünlerin yapımının gösterileceği alanlar yer alacak. Yöresel kültürlerin tanıtılacağı festival alanına her ilin görselleriyle süslenen stantlar kurularak her gün birkaç ilin tanıtımı da yapılacak.

FESTİVALDE BUGÜN

Bugün ikinci günüde devam edecek olan festivalde, Karadeniz Gecesi Bölge Tanıtım Filmi gösterimi yapılacak. Saat 13:00-17:00 arasında bölgeye özel yöresel sanatçı konserleri olacak. Saat 20:00’de Halk Oyunları Gösterisi ve 20:30 Resul Dindar konseri olacak.

Kaynak: anka