Yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıkların haczedilemeyeceği, memur ve emekliye verilecek zam oranının yüzde 7 buçuğa yükseltilmesi ile kademeli doğal gaz satış fiyatı uygulanmasına ilişkin ilişkin düzenlemeler yürürlüğe girdi.

TBMM’de kabul edilen “Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi (BES) Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Resmi Gazete'de yayınlandı. Yürürlüğe giren yasayla getirilen yeni düzenlemeler şöyle:

“YABANCI ÜLKE MERKEZ BANKALARINA AİT PARA, ALACAK, MAL, HAK VE VARLIKLAR HACZEDİLEMEZ: Banka nezdinde bulunan yabancı ülke merkez bankalarına ait para, alacak, mal, hak ve varlıklar haczedilemez, üzerlerine ihtiyati tedbir veya ihtiyati haciz konulamayacak.

VERGİ DAVALARI İÇİN DAVA EDİLEN TUTARIN YÜZDE 50’Sİ TEMİNAT OLARAK ÖDENECEK: Vergi kanunları uyarınca iadesi talep edilen vergilere ilişkin olarak açılan davalarda, dava konusu tutarın yüzde 50’si oranında teminat alınmadan yürütmenin durdurulması kararı verilemeyecek.

BES'TE DEVLET KATKISI YÜZDE 30’A YÜKSELDİ: BES’te belirli bir süre bulunmuş katılımcılara, kısmen ödeme alma imkânı sağlanacak, yüzde 25 olarak belirlenmiş olan devlet katkısı oranı yüzde 30’a yükseltilecek. 45 yaş üstü katılımcılar da talep etmeleri halinde otomatik katılım sistemine dahil edilebilecek. BES’e ödenen katkı paylarına yönelik yapılan düzenleme, sistemde yer alan katılımcılara da uygulanacak. Cumhurbaşkanı, Türk lirası vadeli mevduat ve katılma hesaplarında ödenecek destek tutarı, hesaplama yöntemi ile destekten yararlanacak gerçek kişi kapsamını belirlemeye, nihai hesap açma tarihini öne çekmeye veya 31 Aralık 2023’e kadar uzatmaya yetkili olacak.

MEMUR VE EMEKLİYE UYGULANACAK ZAM ORANI YÜZDE 7,5’A YÜKSELTİLECEK: Kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 1 Ocak- 30 Haziran 2022 dönemi için uygulanacak artış oranı yüzde 5’ten yüzde 7,5’e yükseltilecek. Gelir ve aylık ödemesi yapılanlara bin 500 lira olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 2 bin 500 liraya çıkartılacak.

İHRACATÇI FİRMALARIN VERGİ ORANI DA YÜZDE 20'DEN 19'A DÜŞÜRÜLDÜ: BOTAŞ tarafından bölgesel ve iklimsel koşullar dikkate alınarak il veya bölge bazında kademeli doğal gaz satış fiyatı uygulanabilecek. Sanayi Sicil Belgesi’ni haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle iştigal eden ve ihracat yapan kurumların söz konusu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarına Kurumlar Vergisi oranı 1 puanlık indirimle yüzde 20 yerine yüzde 19 olarak uygulanacak.”

 

 

Kaynak: anka