Merkez Bankası, Türk lirası zorunlu karşılıkların döviz cinsinden tesis edilmesi imkanı azami oranını yüzde 20'den yüzde 10'a düşürdü, döviz cinsinden mevduat ve katılım fonuna uygulanan zorunlu karşılık oranlarını da tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırdı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre vadesiz, ihbarlı, bir aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve bir yıla kadar vadeli yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranları yüzde 19’dan yüzde 21’e çıktı.

Bir yıl ve bir yıldan uzun vadeli yabancı para cinsi zorunlu karşılık oranları da yüzde 13’ten yüzde 15’e yükseltildi. Yeni oranlar 19 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacak.

Bankaların ellerindeki mevduatlar karşılığında Merkez Bankası bünyesinde bulundurmak zorunda olduğu mevduat oranına zorunlu karşılık oranı deniyor. Banka elinde bulunan dövizin Merkez’in belirlediği yüzdesini Merkez Bankası’na zorunluk karşılık olarak veriyor.

DÖVİZ YERİNE TL’YE GEÇİŞ GÜVEN İLE OLUR

Tera Yatırım Baş Ekonomisti Enver Erkan Merkez’in attığı adımın piyasada beklendiğini ifade etti. Erkan, “Bankaların TL cinsinden tutulan zorunlu karşılıklara daha fazla nema ödeneceğini tahmin ediyorduk. Amaç, bankaların TL cinsinden daha fazla mevduat tutmalarını ve döviz tevdiat hesapları (DTH) ağırlığını TL mevduat tarafına kaydırmalarını sağlamak. Bankaların TL cinsinden daha fazla mevduat tutmaları, TCMB zorunlu karşılık hesabında bulundurdukları tutara daha fazla faiz ödemesi almasını sağlayacaktır. Döviz zorunlu karşılıkların artırılmasıyla da bankaların döviz mevduatlarını fonlama maliyetinin artması sağlanacak” dedi.

Enver Erkan, Merkez Bankası’nın attığı adımı şöyle yorumladı:

“Ters dolarizasyona katkı sağlama amaçlı olduğunu gördüğümüz zorunlu karşılık değişikliklerinin etkinliği tek başına yeterli olmayacaktır. DTH'dan TL'ye geçişi sağlamak için mudilerin tercihini değiştirebilmek önemli. Bu da TL'de güven, istikrar ve kuvvetli getiri pozisyonuyla olur. TL’nin enflasyon ve yabancı paralar karşısındaki aşınma payı dolarizasyonda net bir geri dönüşüm olmamasına neden oluyor.”

 

 

Kaynak: anka