Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) tarafından düzenlenen Turizm Yatırım Forumu (Tourism Investment Forum-TIF), bu yıl 16 Mayıs 2022 tarihinde İstanbul'da yapılacak. TTYD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, “Uluslararası yatırımcı, otel markası, işletmeci, Türkiye’nin gelişen turizm potansiyeline yatırım yapmak isteyen finans kurumu, banka ve fon temsilcilerini bir araya getirerek, turizm ve otelcilikte yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi ve Türkiye’yi üst düzey bir yatırım destinasyonu olarak tanıtmayı amaçlıyoruz” dedi.

TTYD Yönetim Kurulu Başkanı Oya Narin, TTYD tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Turizm Yatırım Forumu’na (Tourism Investment Forum-TIF) ilişkin düzenlenen basın toplantısında, 30 yılı aşkın süredir sektörün önemli derneklerinden biri olarak hizmet verdiklerini anlattı. Derneğin üyelerinin yaptığı yatırımların 60 milyar dolarlık tutar oluşturduğunu ve 200 bine yakın yatak kapasitelerinin bulunduğunu aktaran Narin, uçak firmaları, marinalar ve limanlar, bunun yanı sıra Galataport, tersane gibi büyük turizm kompleks yatırımlarının dernek üyelerinin bünyesinde olduğunu söyledi.

 

Narin, 16 Mayıs Pazartesi günü İstanbul Mandarin Oriental Bosphorus Otel’de TIF 2022’yi gerçekleştireceklerini bildirerek şu bilgileri paylaştı:

“TÜRKİYE’Yİ ÜST DÜZEY BİR YATIRIM DESTİNASYONU OLARAK TANITMAYI AMAÇLIYORUZ: Burada nitelikli yatırımları, yatırımcılarla paylaşmayı da amaçlıyoruz. Forum kapsamında, uluslararası yatırımcı, otel markası, işletmeci, Türkiye’nin gelişen turizm potansiyeline yatırım yapmak isteyen finans kurumu, banka ve fon temsilcilerini bir araya getirerek, turizm ve otelcilikte yeni yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi ve Türkiye’yi üst düzey bir yatırım destinasyonu olarak tanıtmayı amaçlıyoruz.

SALGIN SÜRECİNİN TURİZM SEKTÖRÜNE YÜK GETİRDİĞİ BİR GERÇEK: Türkiye turizmde önemli bir destinasyon. Yurt dışından yoğun ilgi var. Salgın sürecinin turizm sektörüne yük getirdiği bir gerçek. Mevcut yatırımcılar temkinli davranabilir, uluslararası yatırımcılardan yoğun bir talep görüyoruz.

İSTANBUL BUNDAN SONRA GÜNEY DESTİNASYONU GİBİ TATİL DESTİNASYONU OLMALI: İstanbul, Paris, Tokyo ve New York ile yarışabilecek potansiyelde. İstanbul’un deniz turizmine öncelik vermesi lazım. İstanbul, bundan sonra güney destinasyonu gibi tatil destinasyonu olmalı. Marmara Denizi'ni kucaklayan yatırımlar yapıldıkça uzun süreli kalışlar olacaktır.

YENİLEME VE MODERNİZASYONDA BİRİNCİ BÖLGEDEYİZ VE DESTEKLERDEN YARARLANAMIYORUZ: Salgın süreci nedeniyle insan kaynağı sektörden biraz koptu. Sektöre insan kaynağı dönüşünü sağlamak için birtakım desteklere ihtiyaç var. Yatırım teşvikleri ve renovasyonlar yeniden ele alınmalı. Yenileme ve modernizasyonda birinci bölgedeyiz ve desteklerden yararlanamıyoruz. Bunun yeniden değerlendirilmesi çok önemli. Türkiye genelindeki 1 milyon 800 bin yatağın etap halinde yenilenmesi, sektörün yeniden şaha kalkması için katkı sunacaktır. Bu yıl Türkiye turizmi ile ilgili 30 milyar dolar gelir, 34 milyon ziyaretçi öngörümüz bulunuyor."

“16 MAYIS’TA TÜRKİYE ADINA İYİ BİR RESİM ÇEKEBİLECEĞİZ"

TTYD Yönetim Kurulu üyesi Ayla Heyfegil de Türkiye’ye de çok ciddi bir ilgi olduğunu gördüklerini belirterek, "Tüm dünyada, salgından sonra turizmin kaldığı yerden devam etmesi için 2-3 yıla ihtiyaç olacak ama sonrasında o noktadan ileriye gidecek. Türkiye’ye ilgi büyük, dünyada turizm tekrar masada ve hareketli bir halde, yatırımlar büyüyerek devam edecek. Bu nedenle 16 Mayıs’ta foruma gelecek yabancı marka ve yabancı yatırımcılarla birlikte Türkiye adına iyi bir resim çekebileceğiz" dedi.

"YATIRIMCI BİR KÂR, FIRSAT GÖRÜYORSA ORAYA MUTLAKA GELİYOR"

Türkiye’nin çok ciddi yatırım potansiyelinin olduğunu vurgulayan TTYD Yönetim Kurulu üyesi Ferzan Çelikkanat da Türkiye’deki turizm çeşitliğine yönelik fırsatları anlattı. Çelikkanat, "Türk yatırımcısı giderlerini doğru kontrol etmeyi öğrendi. Yatırımcı bir kâr, fırsat görüyorsa oraya mutlaka geliyor. Risklerden ve çeşitlilikten de fırsatlar yaratılabilir. Arsa hariç şehir içi otellerinin yatırım geri dönüşü de 8-10 yıl civarında" diye konuştu.

FORUM KAPSAMINDA ULUSAL VE ULUSLARARASI YATIRIMCILAR BİR ARAYA GELECEK

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve TTYD’nin üyesi bulunduğu Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi'nin (WTTC) stratejik ortaklığında gerçekleştirilecek TIF 2022, 16 Mayıs Pazartesi günü İstanbul Mandarin Oriental Bosphorus Otel’de yapılacak. Forum kapsamında, 27 panelde 80’i aşkın konuşmacı, ulusal ve uluslararası yatırımcılarla bir araya gelecek.

Kaynak: anka