Zorunlu trafik sigortasında azami primler, 1 Haziran'dan itibaren mayıs ayındaki primlere yüzde 25 ilave edilerek uygulanacak. Zorunlu trafik sigortası asgari sigorta teminatları da yüzde 100 oranında artırıldı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan yayınlanan kararla Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapıldı. Bu değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğü girdi.  

Yönetmelikle, "trafik sigortası poliçelerine ilişkin primlerin tespiti" başlıklı geçici 11. maddeye ek yapıldı. Buna göre; 1 Haziran'dan itibaren geçerli olmak üzere uygulanacak azami primlerin, 2022 yılı mayıs ayında uygulanan azami primlere yüzde 25 eklenerek uygulanması yönünde düzenleme yapıldı.

Aynı maddede yapılan bir diğer değişiklikle Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na, (SEDDK) hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer hususları göz önünde bulundurarak zorunlu trafik sigortası azami primlerinde iki katına kadar artırım yapma yetkisi tanındı.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun araçların yakıt cinsine ve emisyon değerlerine göre yüzde 10 olarak belirlenen prim indirim ve artırım sınırı da yüzde 20'ye çıkarıldı.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI ASGARİ SİGORTA TEMİNATLARI YÜZDE 100 ARTIRILDI

Yönetmelikle yapılan düzenlemeyle, zorunlu trafik sigortası asgari sigorta teminatları yüzde 100 oranında artırıldı. Buna göre, 1 Temmuz'dan itibaren, motorlu araç asgari sigorta teminatları; sağlık giderleri için kişi başına 500 bin TL'den 1 milyon TL'ye, kaza başına ise motorlu araç cinsine göre 2,5 milyon TL'den 5 milyon TL'ye, 5 milyon TL'den 10 milyon TL'ye, 1,5 milyon TL'den 3 milyon TL'ye çıkarıldı.

Maddi teminat miktarları ise araç başına 50 bin TL'den 100 bin TL'ye, kaza başına 100 bin TL'den 200 bin TL'ye yükseltildi. Bu teminat tutarları da 1 Ocak 2023'ten itibaren yüzde 20 artırım yapılarak uygulanacak. Zorunlu trafik sigortasında otopark ve garajlarda gözetim işi yapanlar, tamirhane ve servis istasyonlarında onarım-bakım yapanlar ile galerilerde araç alım-satımı ile uğraşanlar için tanımlanan mesleki faaliyet teminatları da aynı oranda yüzde 100 artırıldı. Bu teminat tutarlarında da 1 Ocak 2023'ten itibaren yüzde 20 artırım yapılacak.

 

Kaynak: anka