Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, nisan ayında sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi yüzde 1,8 azaldı.

TÜİK, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri ciro endekslerini yayımladı. Buna göre, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 geriledi. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; nisan ayında aylık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 3,9 artarken, inşaat ciro endeksi yüzde 0,1, ticaret ciro endeksi yüzde 5,4, hizmet ciro endeksi yüzde 2,7 azaldı.

YILLIK CİRODA BAZ ETKİLİ ARTIŞ

TÜİK verilerine göre, pandemi dolayısıyla kısıtlamaların yoğun olarak yaşandığı geçen yılki nisan ayına göre bakıldığında 12 aylık kira artışı toplamda yüzde 96,9 oldu. Toplam cironun alt detaylarına bakıldığında; 2021 yılı nisan ayında yıllık sanayi sektörü ciro endeksi yüzde 120,4, inşaat ciro endeksi yüzde 55,9, ticaret ciro endeksi yüzde 92,5, hizmet ciro endeksi yüzde 77,6 arttı.

Tam kapanma döneminde geçen yıl ciro yapmayan konaklama ve yiyecek sektörü yıllık bazda cirosunu en çok artıran sektör oldu. Konaklama ve yiyecek sektörü aylık bazda ise pandemi kısıtlamalarının yaşandığı nisan ayında aylık olarak yüzde 23,9 ciro kaybı yaşadı.

 

Kaynak: anka