Türk Telekom, yerli ve millî teknoloji çözümleri üretme vizyonuyla ASPİLSAN Enerji ile yerli lityum bataryaların geliştirilmesi ve ticari kullanımı konusunda önemli bir iş birliği adımı attı.ANKARA (İGFA) - Türk Telekom, batarya tasarımı ve üretimi konusunda Türkiye’nin ilk ve tek, Avrupa’nın ise ilk üretime geçecek silindirik lityum iyon pil üretim tesisini hayata geçirmeye hazırlanan ASPİLSAN Enerji ile iş birliği yaptı.

ASPİLSAN Enerji’nin Türk Telekom mühendislerinin de desteğiyle geliştirdiği lityum batarya, Türk Telekom’un canlı şebekesinde ilk kez denendi ve ticari olarak kullanıma sunuldu.

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, ASPİLSAN Enerji tarafından Türk Telekom’un desteğiyle geliştirilen lityum bataryaları sahalarımıza kurup test etmeye başladıklarını belirtti. Kıraç, doğrudan telekomünikasyon sektörüne yönelik olarak geliştirilen ve üretilen ürünlerin, ülke ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.

ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy ise, iş birliği ile ilk yerli bataryayı üretmiş olduklarını belirterek, "Haberleşme teknolojilerine özel geliştirdiğimiz bataryalarla ithalatın önüne geçip dışa bağımlılığımızı azaltacak olmanın gururunu taşıyoruz. Bu iş birliği farklı sahalarda farklı tiplerde kullanılmak üzere geliştirilecek yeni bataryalarla daha da büyüyecek" diye konuştu.

Kaynak: igf