Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre; ocak ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 3,4 puan artarak 109,5 oldu.

TCMB, Reel Kesim Güven Endeksi'ni açıkladı. Buna göre; genel gidişat, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek 3 aydaki üretim hacmi, gelecek 3 aydaki toplam istihdam, sabit sermaye yatırım harcaması, gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarı ve mevcut mamul mal stokuna ilişkin değerlendirmeler, endeksi artış yönünde etkiledi. Mevcut toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler ise endeksi azalış yönünde etkiledi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA), bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 111,9 oldu.

Merkez Bankası'nın Reel Kesim Güven Endeksi verileri şöyle:

ÜRETİM HACMİ LEHİNE OLAN SEYİR BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE GÜÇLENDİ

Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayıfladığı, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre güçlendiği gözlendi.

YURT İÇİ PİYASALARDAKİ REKABET GÜCÜNE İLİŞKİN LEHE OLAN SEYİR ZAYIFLADI

Son 3 aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak bir önceki dönemde artış bildirenler lehine olan seyrin zayıfladığı gözlemlendi. Avrupa Birliği içindeki ve dışındaki yurt dışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin artış yönlü değerlendirmelerin de zayıfladığı görüldü.

SİPARİŞLER MEVSİM NORMALLERİNİN ALTINDA

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir önceki aya göre güçlendiği, mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise bir önceki aya göre zayıfladığı görüldü.

GELECEK 3 AYA YÖNELİK ARTIŞ BEKLEYENLERİN LEHİNE OLAN SEYİR GÜÇLENDİ

Gelecek 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyrin güçlendiği görüldü. Gelecek 3 aydaki istihdam ve gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentilerin de güçlendiği gözlemlendi.

GELECEK 3 AYDAKİ SATIŞ FİYATINA İLİŞKİN ARTIŞ YÖNLÜ BEKLENTİLER ZAYIFLADI

Ortalama birim maliyetlerde, son 3 ayda artış olduğunu bildirenler ve gelecek 3 ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin zayıfladığı görüldü. Gelecek 3 aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin de zayıfladığı gözlemlendi. Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 8,2 puan artarak yüzde 43,5 oldu.

ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 52,6’SI ÜRETİMLERİNİ KISITLAYAN FAKTÖR BULUNMADIĞINI SAVUNDU

2022 yılı ocak ayında, ankete katılan işyerlerinin yüzde 52,6’sı, üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken yüzde 12,7‘si hammadde-ekipman yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti; onu sırasıyla talep yetersizliği, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği ve diğer faktörler izledi.

İYİMSERLERİN ORANI YÜZDE 68,2’YE YÜKSELDİ

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 10,3’e, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 68,2’ye yükselirken daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 21,5’e geriledi.

Kaynak: anka