Siber güvenlik alanında eğitim ve sertifikasyon programları sunan ISC’nin araştırma verilerine göre; 2021 itibarıyla siber güvenlik alanında küresel ölçekte istihdam açığının 3,5 milyon olacağı tahmin ediliyor. Platin Bilişim CEO’su Ayhan Bamyacı, Türkiye’deki nitelikli çalışanların yurt dışına göç ettiğine dikkat çekti.

Siber güvenlik açığına karşı mücadele için sadece Avrupa ülkelerinde 2022 yılı itibarıyla 350 bin kişilik siber güvenlik uzmanına ihtiyaç duyulacağının öngörüldüğünü aktaran Platin Bilişim CEO’su Ayhan Bamyacı, pandemi süreci ile beraber dijital dünyada siber güvenlik uzmanlarına ihtiyacın arttığını söyledi. Siber güvenlik alanında Türkiye’deki nitelikli iş gücünün yurt dışına kaptırıldığı uyarısı yapan Bamyacı'nın açıklaması şöyle: 

MEVCUT İŞ GÜCÜMÜZ YURT DIŞINA GÖÇ EDİYOR: “Pandemi süreciyle beraber dijital teknolojilerin kullanımı arttı. Ancak bu teknolojileri kullanan şirketleri ve bireyleri kimler nasıl koruyacak? Bu teknolojileri işletebilecek yeterli iş gücümüz var mı? Bu hususta ciddi bir tehlike olduğuna dikkat çekmek isterim. Türkiye’de yetişmiş iş gücü yeterli olmadığı gibi mevcut iş gücümüz ise yurt dışına göç ediyor.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE CİDDİ BOYUTTA GÜVENLİK AÇIĞI BULUNMAKTA: Pandemi koşulları bizi hızlı bir şekilde otomasyon çağına geçirdi. Bu yeni çağda yapay zekanın hayal edemeyeceğimiz türevleriyle karşılaşacağız. Altyapılarımızı oluştururken artık güvenliği daha çok ön plana almamız gerekiyor. 2022 itibariyle barajlar, taşıma sistemleri, nükleer santraller gibi kritik altyapılara yönelik siber saldırılara karşı daha çok önlem alınması gerekecek. Dünya artık başka bir boyuta geçti. Özellikle sağlık sektöründe ciddi boyutta bir güvenlik açığı bulunmakta. Ancak Türkiye’nin yetişmiş iş gücü maalesef yeterli değil. Bu konuda acil eylem planı oluşturulmalı. Siber saldırıların bilançosu, 2025 yılında dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine denk gelecek.

YILDA YAKLAŞIK 90 BİN DOLAR KAZANILABİLİR: Tehdit istihbaratı, risk yönetimi, olay müdahalesi, erişim yönetimi, kişisel veri gizliliği, güvenlik yönetimi ve stratejisi gibi konularda uzmanlık kazanmak daha da öne çıkacak. Pandemi sürecinde birçok kişi iş bulmakta zorlanırken siber güvenlik alanındaki insan kaynağına olan talep ise her zamankinden fazla oldu. Global ölçekte nitelikli bir siber güvenlik uzmanı, yılda yaklaşık 90 bin dolar kazanabiliyor. Uzaktan çalışmayı tercih edenler için Brezilya da iyi bir alternatif. Kolombiya, Portekiz, İspanya ve İtalya da uzaktan nitelikli insan kaynağı için mükemmel çalışma koşulları sağlıyor. Dolayısıyla bu ülkelere, şehirlere Türkiye’den oldukça fazla beyin göçü yaşanıyor.”

Siber güvenlik alanında çalışan uzmanların en çok tercih ettiği ülkeler ve aldığı yıllık ücretler şöyle: Washington'da siber güvenlik alanında yıllık 84 bin 628 sterlin. Singapur’da yılda yaklaşık 55 bin 577 sterlin. Lüksemburg 110 bin 768,11 sterlin.

Uzmanlık alanına göre ortalama yıllık ücretler ise şöyle: Güvenlik yazılımı geliştiricisi 75 bin dolar. Güvenlik analisti 77 bin dolar. Penetrasyon test cihazı veya etik hacker 86 bin dolar.  Siber güvenlik mühendisi 97 bin dolar. Ağ güvenliği mimarı 126 bin dolar.

Kaynak: anka