Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Ocak ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı.ANKARA (İGFA) - İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.736 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirildi.

Merkez Bankası tarafından Ocak ayına ilişkin açıklanan istatistik ve endekse göre Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), Ocak ayında bir önceki aya göre 3,4 puan artarak 109,5'e yükseldi. ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 8,2 puan artarak yüzde 43,5 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) da 1,8 puan artarak 111,9'a yükseldi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler güçlenerek devam ederken, mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise zayıfladı.

Ankete katılan iş yerlerinin yüzde 52,6‘sı üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 12,7‘si ham madde-ekipman yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti. Talep yetersizliği, mali imkansızlıklar, iş gücü yetersizliği ve diğer faktörler ise ham madde-ekipman yetersizliğini takip etti.

https://twitter.com/Merkez_Bankasi/status/1485873142593724418

Kaynak: igf