Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre; protesto edilen senet adedi, aralık ayında yüzde 6 arttı. Protesto edilen 34 bin adet senedin parasal tutarı ise 1 milyar 5 milyon lira oldu.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi, Aralık 2021’de protesto edilen senet adedini açıkladı. Buna göre; aralık ayında toplam 34 bin adet senet protesto edildi. Protesto edilen senetlerin parasal tutarı 1 milyar 5 milyon TL oldu. Aralık ayında protesto edilen senet adedi bir önceki aya göre yüzde 6 artarken, tutar yüzde 3 geriledi.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından yapılan açıklamada ayrıca şu veriler yer aldı:

2021 yılında protesto edilen toplam 421 bin adet senedin tutarı 11,9 milyar TL oldu. Söz konusu dönemde, senet adedi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 26 gerilerken senet tutarı ise yüzde 6 arttı.

2021 yılında, adet olarak en fazla senedin protesto edildiği ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Konya oldu.

Tutar olarak, Türkiye genelinde protesto edilen senetlerin yüzde 35’ini İstanbul ilindekiler oluştururken bunu yüzde 10,5 ile Ankara, yüzde 5,6 ile İzmir, yüzde 4,5 ile Bursa ve yüzde 4 ile Konya izledi.

Protesto edilen senet tutarının en düşük olduğu iller ise Tunceli, Ardahan ve Bayburt oldu.

Kaynak: anka