Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), devlet ormanlarında mevcut ve tesis edilecek orman parklarının ayrılmasına, onanmasına, planlanmasına, geliştirilmesine, işletilmesine ve iptaline ilişkin usul ve esasları belirledi. Buna göre, OGM’nin uygun bulması halinde teklif edilen orman alanı, orman parkı olarak ayrılacak. Orman parkları, kapalı teklif usulüyle 20 yıla kadar kiralanabilecek. Orman parklarına ve ekoturizm rotalarına gelen ziyaretçilerden alınacak giriş ücreti konusunda OGM yetkili olacak.

OGM’nin Orman Parkları Yönetmeliği, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi. Mesire Yerleri Yönetmeliği’nin kaldıran, ‘A, B, C ve D tipi mesire yeri’ tanımlarını ‘konaklamalı ve konaklamasız orman parkı’ olarak değiştiren yönetmelik, şu düzenlemeleri içeriyor:

OGM YETKİLİ OLACAK: Devlet ormanlarında mevcut ve tesis edilecek orman parklarının ayrılmasına, onanmasına, planlanmasına, planlarının uygulanmasına, geliştirilmesine, işletilmesine, işlettirilmesine, yönetilmesine ve iptaline ilişkin usul ve esasları belirlemeye OGM yetkili olacak.

ORMAN PARKI TEKLİF RAPORU VE EKLERİ OGM'YE GÖNDERİLECEK: Rekreasyonel kaynak değerlerine sahip orman alanlarında işletme müdürlüğünce düzenlenen orman parkı teklif raporu ve ekleri, özel kanunlarla belirlenen alan ve sınırlar ile koruma ve yasaklama hükümleri içinde yer alan kanunlar ve mevzuatının getirdiği yasaklar için ilgili kurumlardan gerekli izin ve görüşler alınarak, bölge müdürlüğünün görüşüyle OGM'ye gönderilecek.

OGM’NİN UYGUN BULACAĞI YERLER ORMAN PARKI OLARAK AYRILACAK: OGM'nin uygun bulunması halinde teklif edilen orman alanı, orman parkı olarak ayrılacak. Orman parklarının doğal, kültürel, rekreasyonel ve estetik kaynak yönünden planlanmasına ve projelendirilmesine ait iş ve işlemler, OGM merkez ve taşra birimlerince yapılacak veya yaptırılacak.

SINIR DEĞİŞİKLİĞİ OGM ONAYI İLE YAPILABİLECEK: Orman parklarında, özel kanunlarla belirlenen alan ve sınırlar ile koruma ve yasaklama hükümleri içinde yer alan kanunlar ve mevzuatının getirdiği yasaklar için ilgili kurumlardan uygun görüş almak kaydıyla gerekli hallerde sınır değişikliği OGM onayı ile yapılabilecek. Sınır genişletme talepleri, orman parkı alanının verilen hizmetler bakımından yetersiz kalması, ziyaretçi potansiyelinin ve faaliyetlerinin artması, farklı fonksiyon ve rekreasyonel ihtiyaçların karşılanması, düzensiz ve kontrolsüz faydalanmanın önüne geçilmesi ve benzeri nedenlerle değerlendirmeye alınabilecek.

ORMAN PARKLARI KAPALI TEKLİF USULÜYLE İHALE EDİLECEK: Orman parkları, 20 yıllığına kiraya verilebilecek. Orman parkları işletmecilikleri kapalı teklif usulüyle ihale edilecek. Bu yerlerin işletmeciliği, sözleşme tarihinden itibaren 3 yıl bitmeden ve sözleşmenin bitimine 6 ay kala devredilemeyecek. İşletmeci her yıl, yıllık kira bedelinin yüzde 5'i tutarında ödemeyi, ağaçlandırma bedeli olarak sözleşme süresince kira ödeme dönemlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ilgili hesabına yatıracak. Orman parkları, komisyon tarafından yılda en az 1 kez denetlenecek.

ORMAN PARKLARI ÇADIR, LÜKS ÇADIR VE KARAVAN ALANLARI OLARAK DÜZENLENEBİLECEK: Orman parklarında, ihtiyaç olması halinde sözleşmeler çadır, lüks çadır ve karavan alanlarının yapılabileceği şekilde tekrar düzenlenebilecek. Yıllık kira bedelinin yüzde 25'inden az olmamak üzere, bedel tespit komisyonlarınca çadır, lüks çadır ve karavan alanlarının bedelleri tespit edilerek yıllık kira bedeline eklenecek ve konu ile ilgili maddeler ek sözleşmede düzenlenecek. Orman parklarına ve ekoturizm rotalarına gelen ziyaretçilerden giriş ücretlerinin alınıp alınmaması konusunda OGM yetkili olacak.

MESİRE YERLERİ ORMAN PARKI OLARAK ADLANDIRILACAK: Mesire Yerleri Yönetmeliği kaldırılacak. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce A tipi, B tipi, C tipi mesire yerleri ile şehir veya kent ormanı olarak isimlendirilen D tipi mesire yerleri, hiçbir işleme tabi tutulmaksızın tipine göre konaklamalı veya konaklamasız orman parkı olarak adlandırılacak.

 

 

Kaynak: anka