Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve 2023 yılında orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı televizyon programında “Merkez Bankası başkanımla konuştum, faizi indirmemiz lazım” demesinin ardından, TL’de rekor değer kaybı yaşanmıştı. Merkez Bankası Şahap Kavcıoğlu da bugün yatırımcılarla gerçekleştirdiği video konferansta faiz politikasıyla ilgili konuştu. 2021 yılının ilk çeyreğindeki büyüme verilerinin, nisan ayı enflasyon raporlarındaki görünümle uyumlu gerçekleştiğini söyleyen Kavcıoğlu,  Merkez Bankası'nın faiz ile ilgili de görüşlerini açıkladı.

Kavcıoğlu, "Ekonominin yeniden dengelenmesini sağlayacak ılımlı bir iç talep ve kredi büyümesi sağlanması için sıkı para politikası duruşu gerekiyor. Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve 2023 yılında orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizini, güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edeceğiz" dedi.

Kavcıoğlu, "Nisan Enflasyon Raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüşün, üçüncü çeyreğin sonunda, dördüncü çeyreğin başı gibi olacağı düşünülüyor. Bu görünüm, bizim dezenflasyon süreci boyunca politika faizini enflasyonun üzerinde tutma kararlılığımızla birlikte yorumlanmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

"ERKEN GEVŞEME BEKLENTİLERİNİN ORTADAN KALKMASI GEREKİYOR"

“Sadeleştirilmiş operasyonel para politikası çerçevesini koruyacağız” diyen Kavcıoğlu, şunları söyledi:

"Bu çerçevenin, aktarım mekanizmasını güçlendirdiğine ve para politikası duruşu iletişiminin daha sade ve net şekilde kurulmasına imkan verdiğine inanıyoruz. Bu bağlamda, bir hafta vadeli repo faiz oranı, temel politika aracımız olmaya devam edecektir. Piyasalardaki haklı bir gerekçeye dayanmayan erken gevşeme beklentilerinin tümüyle ortadan kalkması gerekiyor. Merkez Bankası kanunla kendisine verilmiş fiyat istikrarı amacına bağlıdır.”

 

Kaynak: anka