Tarım ürünlerinin lisanslı depolarda saklanmasını teşvik etmek amacıyla verilen devlet destekleri artırıldı. Buna göre buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik, pirinçte ton başına aylık 3 TL olan kira desteği 6 liraya çıkarıldı.

Tarımsal ürünlerin lisanslı depolarda muhafaza edilmesi halinde destekleme ödemesi yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), tarafından Türkiye genelinde yaklaşık 200 iş yerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık 170 nokta) üretici, ürünlerini depolayabilecek. Depolarda tutulacak ürünler için devlet, destek verecek.

Buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik, pirinçte ton başına aylık kira desteği 3 liradan 6 liraya çıkarıldı. Bu ürünlerde nakliye ücreti desteği ton başına 25 TL olarak belirlendi. Destek 30 tona kadar verilecek. Bu ürünlerde analiz desteği de 25 TL olacak.

FINDIKTA DEPO DESTEĞİ TON BAŞINA 10 TL’DEN 15 TL’YE YÜKSELDİ

Mercimek, nohut, fasulye, soya fasulyesinde 3 TL olarak uygulanan lisanslı depo kira desteği de yükseltildi. Bu ürünlere verilecek aylık kira desteği 8 lira, nakliye desteği 25 TL oldu. Nakliyede verilecek destek için belirlenen üst sınır da 25 ton seviyesinde tutuldu. Söz konusu ürünler için, ayrıca 25 TL analiz desteği verilecek.

Ayçiçeğinde kira ücreti desteği ton başına aylık 10, nakliye desteği 30 ton üst sınır olmak koşuluyla ton başına 25 TL ve analiz desteği 25 TL oldu.

Pamukta 14 TL olan lisanslı depoculuk kira desteği 25 TL, 30 ton üst sınırla ton başına nakliye desteği ise 25 TL seviyesine yükseltildi. Bu üründe analiz ücreti ise 12 TL oldu.

Fındıkta 10 TL olan depo kira desteği 15 TL’ye çıktı. En fazla 7,5 ton ürünün nakliyesinde destek sağlanacak ve ton başına 100 TL ödeme yapılacak. Fındık için verilecek analiz desteği ise 6 lira olacak.

ANTEP FISTIĞINA LİSANSLI DEPO KİRA DESTEĞİ 10 TL’DEN 30 TL’YE ÇIKTI

Antep fıstığında 10 TL olan depo kira destek oranı ise 30 TL’ye çıktı. Bu üründe de en fazla 7,5 ton ürünün depolara nakliyesine destek verilecek ve ton başına 25 TL nakliye desteği sunulacak. Bu ürün için 25 liralık analiz desteği verilecek.

Kuru kayısı, kuzu üzümde daha önce ton başına 10 TL olan lisanslı depoculuk desteği 30 TL’ye çıktı. Kuru kayısı, kuzu üzümde de en fazla 7,5 ton ürünün depolara nakliyesine destek verilecek ve ton başına 100 TL nakliye desteği verilecek. Bu ürünlere verilecek analiz desteği 50 lira olacak.

Zeytin ve zeytinyağında ise 10 TL olan ton başına aylık depo kira desteği 15 TL oldu. Desteklemeye tabi nakliye üst sınırı 30 ton olan üründe nakliye desteği ton başına 25 TL, analiz ücreti ise 15 TL olarak belirlendi.

 

Kaynak: anka