Kamu bankaları, normalleşme sürecine geçiş ve sosyal hayatın canlanması için 'konut kredisi', 'taşıt kredisi', 'sosyal hayatı destek' ve 'tatil destek' olmak üzere 4 yeni kredi paketini hayata geçirdi. Kamu bankaları, vatandaşların finansman ihtiyaçlarını uygun şartlarda sağlayabilmesi amacıyla kredi paketinin başvurularını kabul etmeye başladı.

İstanbul, Ankara ve İzmir'de krediye konu olacak konutlar için 750 bin TL, diğer şehirler için ise en fazla 500 bin TL'ye kadar kredi kullandırılabiliyor. Bu kapsamda birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0,64 faiz oranı ile finansman imkanı sunulurken, taşıt kredisi için de uygun kredi imkanları mevcut. Yerli üretim yapan anlaşmalı firmalardan sıfır kilometre binek araç veya ticari araç satın alacak vatandaşlar için aylık yüzde 0,49-0,69 faiz oranı ile taşıt kredisi imkanı sunuldu. İkinci el binek araç veya ticari araç satın alacak vatandaşlar ise yüzde 0,82 faiz oranı ile taşıt kredisi imkanından faydalanabiliyor.

TURİZM KENTİNDE HAREKETLİLİK

Kredi oranlarının uygunluğu sebebiyle turizmin başkenti Antalya'da hem otomobil hem de konut sektöründe hareketlilik yaşanıyor. Vatandaşların büyük oranda taşıt kampanyasından faydalandığı dikkati çekerken, noterlerin ve tapu kadastro müdürlüğü önünde sıra bekleyenlerin yoğunluk oluşturduğu görüldü.

Satış yerlerinde yoğunluğun bir anda arttığını anlatan bir otomotiv bayisinin Satış Müdürü Serdar Kap, kredi faiz oranlarının sektöre hareketlilik getirdiğini söyledi. Sıfır araç showroomunda yüzde 300 oranında artış gördüklerini anlatan Kap, “Bankalarla rekabet edebilmek adına distribütör firmaları da kendi faizlerini indirdi. Vatandaşlar hem arayıp hem de gelip otomobilleri görüyor. Ortalama yüzde 300 oranında trafiğimiz arttı. Nisan ayı en kötü ayımızdı. Daha öncesinde soran çoktu ama şu anda buraya gelenlerin yüzde 40'ı otomobili satın alıyor" dedi.

Müşterilerin ilk olarak otomobilin özelliklerinden çok fiyatını sorduğunu kaydeden Kap, “Kamu bankalarının sağladığı uygun kredileri soruyorlar. Dizel araç soruluyor. Donanım seçeneğine göre fiyat artıyor. 'Alımını şimdi yap ödemeye gelecek yıl başla' kampanyamız da var" diye konuştu.

Noter önünde sırada bekleyen Taner Karasu, ikinci el otomobil aldığını anlattı. Bankadan sabah erken saatlerde kredi çekip istediği aracın ikinci elini aldığını kaydeden Karasu, uygun olması nedeniyle 70 bin liralık kredi kullanarak 83 bin liraya otomobil aldığını ifade etti.

Otomobil satan galerici Enes Bayer ise kredi imkanlarının uygun olması nedeniyle galerilerde hareketlilik yaşandığını söyledi. İşlerinin yüzde 50 arttığını, sabah erken saatlerde 2007 model bir otomobil sattığını anlatan Bayer, “Ticari bir araçtı. 65 bin liraya satıldı. 60 bin lira kredi çekti. Noterden devrini yapacağız" dedi.

Bir başka galerici Ziya Hazer ise ikinci elde hareketliliğin beklenenin üzerinde olduğunu, kendi işlerinin yüzde 20 oranında arttığını, 120 bin liraya otomobil sattığını kaydetti.

AKP'nin tedbir paketi: Borç içindeki vatandaşı daha da borçlandırmak

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi’nin nisan sonu verileri, küresel koronavirüs salgını nedeniyle ekonomik kriz içine düşen yurttaşın krediye yüklendiğini ortaya koydu.

AKP'nin tedbir paketi: Borç içindeki vatandaşı daha da borçlandırmak

“Risk Merkezi Aylık Bülteni, Nisan 2020”de yer alan detaylar şöyle:

- Nisan sonu itibarıyla bireysel kredi borcu olan kişi sayısı 32 milyon 385 bine yükseldi. Bu sayı Mart 2020’ye göre 229 bin, Nisan 2019’a göre 906 bin kişi arttı. Toplam kredi borcu miktarı ise 663.6 milyar liraya çıktı. Bu tutar Mart 2020 sonunda 659.2 milyar lira, geçen yılın nisan ayı sonunda 548 milyar liraydı.

- Bireysel kredi kapsamında en dikkat çekici artış küçük hacimli ihtiyaç kredilerinde görüldü. Nisan sonunda bu tür kredi borçlusu sayısı, geçen mart ayına göre 923 bin kişi, Nisan 2019’a göre 1 milyon 599 bin kişi artarak 26 milyon 633 bine ulaştı. Toplam borç ise 315.7 milyar lira oldu. Bu rakam Mart 2020’de 298,6 milyar TL, Nisan 2019’da 221.7 milyar liraydı.

TAŞIT VE KONUT AZALDI

- Buna karşın nisan ayına göre son bir ayda insanlar konut ve taşıt kredilerinden uzaklaştı. Mart 2020’de 2 milyon 505 bin kişi olan konut kredisi borçlusu nisanda 2 milyon 490 bine geriledi. Nisan 2019’da kişi sayısı 2 milyon 467 bindi. Nisan 2019’da 572 bin, Mart 2020’de 417 bin kişi olan taşıt kredisi borçluları da geçen nisanda 405 bin kişiye indi. Halen konut kredisi kullananların 218.3 milyar lira, taşıt kredisi kullananların 25.1 milyar lira borcu var.

Editör: TE Bilişim