İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, temmuz ayında yüzde 76,7 oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), imalat sanayinin kapasite kullanım verilerini açıkladı. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 76,7 seviyesinde gerçekleşti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 76,4 seviyesine çıktı. Dayanıklı tüketim malları kapasite kullanım oranı, temmuz ayında yüzde 73,4'ten yüzde 77,2'e geriledi.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı:

"2021 yılı temmuz ayında, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.698 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlar toplulaştırılarak değerlendirilmiştir. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 76,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,1 puan artarak yüzde 76,4 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Dayanıklı tüketim malları kapasite kullanım oranı, temmuz ayında yüzde 73,4'ten yüzde 77,2'e gerilerken dayanıksız tüketim malları kapasite kullanım oranı, temmuz ayında yüzde 73,5’e yükseldi.

Tüketim malları kapasite kullanım oranı, temmuz ayında yüzde 74,1 olarak gerçekleşti. Haziran ayında bu oran yüzde 73,4 olarak gerçekleşmişti. Temmuz ayında ara malları kapasite kullanım oranı, haziran ayındaki yüzde 79,8'den yüzde 80'e çıktı. Önceki ay yüzde 72,2 olarak açıklanan yatırım malları kapasite kullanım oranı ise yüzde 70,2 oldu. İmalat sanayii genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı ise temmuz ayında, haziran ayındaki yüzde 76,3’ten yüzde 76,4’e yükseldi."

Kaynak: anka