ABD merkezli finans kuruluşu JP Morgan, Merkez Bankası’nın kasım ayında politika faizinde 50 baz puanlık bir indirim yapmasını beklediğini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) bugün açıkladığı 2021 ikinci çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendiren JP Morgan, Türkiye ekonomisi için 2021 yılı büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. İkinci çeyrekte yakalanan yüzde 21,7'lik büyümenin ardından Türkiye için 2021 GSYH büyüme tahminini yüzde 6,8'den yüzde 8,4'e yükselten JP Morgan, güçlü büyümenin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) para politikasında erken bir gevşetme adımı gelmesi riskini azalttığını, ancak ortadan kaldırmadığını da savundu.

"Biz hala TCMB'nin bir gevşeme döngüsü yolunda olduğunu görüyoruz" değerlendirmesini yapan JP Morgan, Merkez Bankası'ndan ilk faiz indiriminin kasım ayında gelmesini ve politika faizinde 50 baz puanlık bir indirim yapılmasını beklediğini de açıklamasına ekledi.

Merkez Bankası’nın faiz kararı aldığı Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısı, yıl sonuna kadar dört defa daha yapılacak. İlki 23 Eylül’de yapılacak toplantıda JP Morgan’ın faiz indirim beklentisi bulunmuyor. PPK ekim ayı toplantısı ise 21’inde yapılacak. JP Morgan’ın indirim beklediği PPK toplantısı ise 18 Kasım’da gerçekleştirilecek. Kurul daha sonra yılın son toplantısını 16 Aralık’ta yapacak.

Kaynak: anka