İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, dünyada konteyner ve navlun fiyatlarındaki artışın ardından başlayan enerji krizi nedeniyle Avrupalı ve Amerikalı şirketlerin artık Çin'de üretim ve tedarik seçeneğini ciddi şekilde sorguladığını, bunun Türkiye için bir avantaj olabileceğini, ancak bunun için hükümetin özel sektörü destekleyici yeni tedbirler almasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada artan konteyner ve navlun fiyatları ve enerji krizinin ardından artık Batılı ekonomilerin tedarik zincirlerinde geçici değil, kalıcı bir sorgulamayı gündeme taşıdığını dile getirdi. Şekip Avdagiç, açıklamasında şunları kaydetti:

“1600 DOLARLIK FİYATLARA DÖNMEK HAYAL: Covid-19 öncesi, bir konteynerin Şanghay'dan Los Angeles'a nakliyesinin maliyeti yaklaşık 1600 dolardı. Bugün, aynı rotada navlun için ödenecek fatura tutarı, tam 20 bin dolar. O da uygun boş konteyner bulacak kadar şanslıysanız. Lojistik uzmanlarına göre, Noel tedariki telaşının ardından yıl sonuna doğru söz konusu rota için fiyatlar bir miktar inebilir. 1600 dolarlık fiyatlara dönmek ise artık bir hayal. Sonuç itibariyle artık birçok Avrupalı ve Amerikalı şirket, Çin’de üretimi ya da Çin’den tedarik seçeneğini ciddi şekilde sorguluyor.

TÜRKİYE İÇİN REKABET AVANTAJI VAR: Dünyada önce konteyner ve navlun fiyatları yükseldi. Şimdi de ciddi bir enerji krizi yaşanıyor. Tüm bu krizler, Batılı ekonomilerin tedarik zincirlerinde artık geçici değil, kalıcı bir sorgulamayı gündeme taşıdı. Küresel lojistik maliyetlerdeki artış Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarına yakın bir konuma sahip olan Türkiye için ciddi bir rekabet avantajı da sağladığı. Akrep ve yelkovan, hiç olmadığı kadar Türkiye ve Türk özel sektörü lehine dönüyor. Türk reel sektörünün Covid-19 sonrası dönemin henüz daha başında oldukça başarılı bir çıkış yakalaması son derece memnuniyet verici. Hükümetin, özel sektörün yakaladığı hızlı aksiyonu sürdürülebilir hale getirmek için bugüne kadar aldığı tedbirlere yenilerini ekleyeceğine inancımız tamdır.

PANDEMİNİN KONTROL ALTINA ALINMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR: İlk olarak kısa vadeli büyüme için pandeminin kontrol altına alınması büyük önem taşıyor. İkinci olarak, uzun vadeli üretkenliği artırmaya çalışırken, kısa vadeli talebi desteklemek için ince ayara sahip bir maliye politikasının gerekliliği öne çıkıyor. Tamamlayıcı politika setinde üçüncü unsur ise para politikası. Tümden olmasa da ölçülü bir parasal sıkılaşmanın gerekliliği ortada olmakla birlikte, yükselen enflasyonun kontrol altında tutulması çabaları, ince ayar gerektiren bir sürece işaret ediyor.”

 

 

Kaynak: anka