İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB), bünyesinde bulunan 7 ihracatçı birliğinin, 2021 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 25,5 oranında artışla toplamda 9,8 milyar dolar tutarında ihracat yaptığını açıkladı.

İİB Koordinatör Başkanı Ahmet Güleç de "Geçtiğimiz yıl, bütün birliklerimiz ihracatlarını çok yüksek oranlarda artırdı ve buna bağlantılı olarak rekor ihracatları ile bugüne kadarki en yüksek yıllık ihracat rakamlarına ulaştı. 2021 yılında yakaladığımız ihracat artışının 2022 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

İİB'den yapılan açıklama şöyle:

İSTANBUL İHRACATÇILARI, 193 ÜLKE PAZARINA ÜRÜN SATTI: İİB, bünyesinde bulunan 7 ihracatçı birliği ile 2021 yılında 9,8 milyar dolar tutarında ihracat yaparak, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, yüzde 25,5 oranında ihracat artışı yakaladı. İstanbul İhracatçıları, geçtiğimiz yıl 193 ülke pazarına ürün sattı ve ülke ihracatındaki payı 4,8 oldu.

EN ÇOK İHRACAT IRAK'A YAPILDI: İİB, 2021 yılında, değer bazında en fazla ihracatı 679 milyon dolar ile Irak'a gerçekleştirdi. Irak'a en fazla mobilya, kâğıt ve orman ürünleri, kümes hayvanları, hayvansal mamuller satıldı. İİB, Irak'ın ardından değer bazında en fazla Norveç, ABD, Almanya ve Birleşik Krallık'a ihracat yaptı. İİB tarafından yapılan ihracatta Norveç'e gemi ve yat, fındık ve mamulleri; ABD'ye hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, mobilya, kâğıt, orman ürünleri; Almanya'ya fındık ve mamulleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri; Birleşik Krallık'a ise mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ön plana çıktı. İİB, ülke grupları bazında en fazla ihracatı Avrupa Birliği ülkelerine yaptı.

ARALIK AYINDA İHRACATINI YÜZDE 20,5 ORANINDA ARTIRDI: İİB, aralık ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 20,5 oranında artışla 1 milyar dolar tutarında ihracat yaptı. Birlik, aralıkta en fazla ihracatı Irak, Japonya, İtalya, Almanya ve ABD'ye gerçekleştirdi.

EN ÇOK İHRACAT MOBİLYA, KÂĞIT VE ORMAN ÜRÜNLERİNDE YAPILDI: İİB bünyesinde bulunan birliklerden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2021 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 28,8 oranında artış ile 3,1 milyar dolar; İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), yüzde 20,7 oranında artış ile 2,7 milyar dolar; Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), yüzde 18,3 oranında artış ile 1,6 milyar dolar; İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), yüzde 25,7 oranında artış ile 939 milyon dolar; İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), yüzde 14,4 oranında artış ile 788 milyon dolar; İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yüzde 20,5 oranında artış ile 388 milyon dolar; İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), yüzde 34,3 oranında artış ile 251 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi.

"BUGÜNE KADARKİ EN YÜKSEK YILLIK İHRACAT RAKAMLARINA ULAŞILDI"

İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Güleç, 2021’de en yüksek yıllık ihracat rakamlarına ulaştığını belirtti. Güleç’in değerlendirmesi şöyle:

"İstanbul İhracatçı Birlikleri, 2021 yılını büyük bir başarı ile tamamladı. Geçtiğimiz yıl, bütün birliklerimiz ihracatlarını çok yüksek oranlarda artırdı ve buna bağlantılı olarak rekor ihracatları ile bugüne kadarki en yüksek yıllık ihracat rakamlarına ulaştı. 2021 yılında yakaladığımız ihracat artışının 2022 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz.

Özellikle pandemi sebebi ile oluşan yeni ticaret koşullarına hızla uyum sağlayan ülkemizin ihracatının da buna uygun olarak artmasını bekliyoruz. Yeni yılda katma değeri yüksek ihracata yönelerek, üretimimizi artırarak dünya ticaretinden daha fazla pay almayı, hedef pazarlarımıza yönelik ürünlerimizi tanıtıcı etkinlikler, organizasyonlar yapmayı planlamaktayız."

 

Kaynak: anka