ESRA ALUS

İngiltere-Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Engin Sertoğlu, İngiltere’nin Türkiye’yi kırmızı listeden çıkarması ve çift doz aşılılarda PCR testi zorunluluğunun kaldırılmasının, turizm sektörünü hareketlendirdiğini, rezervasyonlara ivme kazandırdığını söyledi. Sertoğlu, 2022 yaz sezonu erken rezervasyonlarda şimdiden rakamların 1,5 milyona ulaştığı bilgisini paylaştı.

İngiltere'nin mayıs ayında kırmızı listeye aldığı Türkiye'nin, bu bölgenin turistini kaybettiğini belirten Engin Sertoğlu, Türkiye’nin kırmızı listeden çıkarılmasının ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Sertoğlu, "Eylül ayında yapılan açıklamayla tekrar normalleşme başladı. En önemlisi 2022 yaz sezonu erken rezervasyon döneminde yoğun talep görmekteyiz. Türkiye’nin bir milyona yakın tekrar müşterisi var. Bu turistler aynı tesisleri tercih ederler ve ciddi bir hareket oluştururlar. İngilizler, 2022 için Türkiye'ye yöneldi. Şu andaki rakamlar 1,5 milyonu gösteriyor. 2022’de 2019 rakamlarını yakalayacağız" açıklamasını yaptı.

"FİRMALARA DEVLET DESTEĞİ GEREKİYOR"

Türkiye operasyonlarının ekim ayında başlayacağını ve kasım, aralık olarak devam edeceğini kaydeden Sertoğlu, golfçülerin özellikle kasım ayında Antalya’ya geleceğini söyledi. Türkiye'nin Akdeniz’in servis ve tesis kalitesinde açık ara en iyi tatil ülkesi olduğunu belirten Sertoğlu, “İngiltere’den Türkiye’ye turist akışında en büyük sorun yaklaşık 4 saatlik uçuş mesafesi. Hem paket fiyatları yükseliyor hem de İngiliz havayolu firmaları kısa mesafeli olduğu için İspanya, Fransa ve Portekiz gibi ülkelere daha yoğun uçuş arz ediyor. Türkiye’nin de bu açığı başta Türk Hava Yolları ve diğer Türk charter firmaları ile kapatması gerekiyor. Bu konuda bu firmalara devlet desteği gerekiyor” değerlendirmesini yaptı. 

"SAĞLIK TURİZMİ DE HAREKETLENECEK"

İngiltere’deki sağlık sektörünün pandemi nedeniyle ağır işlediğini ve randevuların çok ileri tarihlere verildiğini söyleyen Engin Sertoğlu, bu nedenle sağlık turizminin de hareketleneceğini söyledi. Sertoğlu başta İstanbul olmak üzere Antalya’nın da ciddi talepler göreceğini düşündüğünü kaydetti. 

"MARKA OLUŞTURMADA PROBLEMİMİZ VAR"

"Bizim dünyayla yarışan acentelerimiz ve turizmcilerimiz var” diyen Sertoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye markasını oluşturmada problemimiz var. Bodrum örneğini verelim. Yunan adaları çok yüksek fiyatlara hizmet satıyor biz neden yapamıyoruz? Birleşik Krallık turisti sadece otele değil çevreye katma değer katar. Paketler ucuz olsa bile çevrede harcama kapasiteleri oldukça iyi. 2019’da 35 milyar dolar gelir elde etmişiz turizmden. Sadece Londra’nın bu bahsettiğimiz rakamın tam 5 katı geliri var. 2019’da 150 milyar sterline yakın yıllık turizm geliri var. Bizim çok çalışmamız lazım çünkü ülkemiz doğasıya, tarihiyle deniziyle, güneşiyle ve kumuyla mükemmel bir yer."

Kaynak: anka