Türkiye ve İngiltere arasında ihraç ürünlerinin menşeinin tespiti hakkında yönetmelik yürürlüğe girdi. Buna göre, İngiltere’den ithal edilen ürünün küçük paketler halinde 500 euroyu geçmemesi veya yolcunun beraberinde getirdiği ürünlerin bedelinin bin 200 euroyu aşmaması durumunda menşe beyan zorunluluğu olmayacak.

Birleşik Krallık, AB'den çıkmasıyla birlikte AB piyasasıyla birlikte Gümrük Birliği’nden de ayrıldı. Bunun ardından 29 Aralık 2020’de Türkiye ile Büyük Britanya ve Kuzey İrlanda Birleşik Krallığı arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. Bu anlaşma çerçevesinde hazırlanan "Ticarette Eşyanın Tercihli Menşeinin Tespiti Hakkında Yönetmelik” de bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, daha önce iki ülke arasında Gümrük Birliği Anlaşması ile ticarette sağlanan kolaylıklar yönetmelik ile devam ettirilecek.

BİN 200 EUROYU GEÇMEYEN ÜRÜNLERDE MENŞE BEYANI ZORUNLUĞU YOK

Anlaşma ile İngiltere’den ithal edilen ürünün küçük paketler halinde 500 euroyu geçmemesi veya yolcunun beraberinde getirdiği ürünlerin bedelinin bin 200 euroyu aşmaması durumunda menşe beyan zorunluluğu olmayacak.

Yönetmeliğin ilgili kısmı şöyle:

“Anlaşma kapsamında Türkiye’ye ithal edilen ürünlerin toplam kıymetinin küçük paketler için 500 Euro’yu veya yolcunun zati eşyasını oluşturan ürünler için bin 200 euroyu aşmadığı hallerde, menşe beyanı ibraz edilmesi gerekmez.”

 

Kaynak: anka