Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Afşar, kooperatifler sayesinde üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının asgari seviyeye inebileceğini kaydetti.KONYA (İGFA) - Hem ülkemizde hem de dünyada artışını sürdüren enflasyon oranında, gıda fiyatlarındaki artış dikkat çekmektedir.

“Özellikle sebze ve meyvedeki fiyat artışı, üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkının ve bunun yanında da kooperatifçiliğin daha çok konuşulmasına ve tartışılmasına neden olmaktadır” diyen KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Afşar, gıda enflasyonunu kalıcı şekilde düşürmenin yollarından birisinin özellikle tarım kooperatiflerinin yapısal iyileştirilmesi olduğunu söyledi.

“Böylece kooperatiflerin tarımsal payı ve hacmindeki artış, fiyatları aşağı yönlü etkileyecektir" diyen Doç. Dr. Afşar, "Kooperatifçiliğin bir boyutu da küçük üreticinin korunması ve desteklenmesidir. Kooperatiflerin tarım politikalarında destekleyici yapılarının daha da etkinleştirilmesi gerekmektedir ki böylece üreticinin verimlilik artışı sağlanarak üretici ve tüketici arasındaki fiyat farkı da asgariye indirilmiş olsun. Söz konusu fiyat farkında aracıların da etkisinin olduğu göz ardı edilmemelidir” diye konuştu.

Kaynak: igf