Türkiye-Angola ilişkilerinin hak ettiği seviyeye ulaşmasında devlet adamlarının sergilediği iradenin çok önemli olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kazan-kazan ve eşit ortaklık temelinde, karşılıklı saygıyı elden bırakmadan ilişkilerimizi ilerletmeyi arzu ediyoruz” dedi.ANKARA (İGFA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmî ziyareti nedeniyle bulunduğu Angola’da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunca düzenlenen Türkiye-Angola İş Forumu’ na katılarak bir konuşma yaptı.

            

Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço ile verimli istişareler gerçekleştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri etraflıca ele aldıklarını söyledi.

Türkiye ve Angola’nın birbirlerini tamamlayıcı özelliklere sahip olduklarını teyit ederek, birçok alanda iş birliği imkânları bulunduğunu tespit ettiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Lourenço ile aldıkları kararların ülkeler arasındaki dostluğu daha ileri taşıyacağına inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye olarak Afrika kıtası ile yakın iş birliğine büyük önem ve anlam atfettiklerini, kazan kazan ve eşit ortaklık temelinde karşılıklı saygıyı elden bırakmadan ilişkileri ilerletmeyi arzu ettiklerini vurguladı.

Kamu özel ortaklığıyla hayata geçirdikleri şehir hastanelerinin kendi vatandaşlarının  yanı sıra yurt dışından misafirlere de hizmet verdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

“Koronavirüs salgınıyla kaliteli ve erişilebilir sağlık hizmetinin ne kadar önemli olduğunu hep birlikte gördük. Salgın döneminde 1008’er yataklı 2 acil durum hastanesiyle, 2682 yataklı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi gibi 16 hastaneyi ve 11 yeni hizmet binasını hizmete alarak sağlık altyapımızı güçlendirdik. Angolalı dostlarımızın da ülkemizin sunduğu kaliteli sağlık hizmetlerinden istifade edeceğine inanıyorum. Bugün ikili görüşmede Sayın Başkan’a Angola’da kaliteli, nitelikli hastaneler yapabiliriz, üniversite aynı şekilde yapabiliriz ve bütün bunlarla beraber süratle iş adamlarımız bunları yapmaya muktedirdir dedim. Bütün bunların yanında salgının zirvesi diyebileceğimiz 2020’de birçok G-20 ülkesi havlu atarken, biz yüzde 1,8 ile en çok büyüyen ikinci ülke olduk. Bunun tesadüfi bir büyüme olmadığını 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,2, ikinci çeyreğinde ise yüzde 21,7 büyüme oranlarıyla teyit ettik. İnşallah 2021’i yüzde 9’luk bir büyümeyle tamamlamayı öngörüyoruz.” 

  

Kaynak: igf