Akademisyenlerin kurduğu Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG) paylaştığı verilere göre, enflasyon; haziran ayında yüzde 3,28 arttı, altı aylık artış ise yüzde 19,16 oldu.

ENAG, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre; TÜİK'in 1,94 olarak açıkladığı haziran ayı enflasyonu 3,28 oldu. ENG'ın araştırmasına göre son altı ayda TÜFE'deki artış yüzde 19,16 olarak gerçekleşti.

MEYVE-SEBZEDEKİ ARTIŞ YÜZDE 17,23

ENAG'in verilerine göre, enflasyon sepetinde yer alan meyve-sebzedeki aylık fiyat artışı yüzde 17,23 oldu. Gıda başlığında tuzlar ve baharatlar aylık yüzde 4,04, kahvaltılık gıdalar ise yüzde 0,22 artış kaydetti.

ELEKTRİKLİ EV ALETLERİNDEKİ ARTIŞ YÜZDE 21,34

Haziran ayında fiyatı en fazla yükselen grup ise yüzde 21,34 ile elektrikli ev aletleri ürün grubu oldu. Düğün sezonu devam ederken özellikle beyaz eşya ve mobilyadaki artış dikkat çekti. Mobilyada aylık fiyat artış yüzde 16,50 olurken, beyaz eşyada ise yüzde 11,35 olarak gerçekleşti. Ev temizlik malzemelerinin fiyatı ise aylık yüzde 13,86 oldu.

TÜİK SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU

ENAG'ın metodoloji konusunda paylaştığı bilgilere göre hesaplama yöntemi ve yaklaşımda fiyat endekslerinin elde edilmesinde ortak standart enflasyon hesaplama yöntemi kullanılıyor.

Alt kalemler bazında sistem, Birleşmiş Milletler İstatistik Bölümü’nün "Amaca Göre Kişisel Tüketim Klasifikasyonu" (Classification of Individual Consumption According to Purpose-COICOP) standartları gözetilerek oluşturuluyor. 

TÜİK, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) hakkında metodolojisinin belli olmaması iddiası ile suç duyurusunda bulunmuştu. ENAG’da yer alan akademisyen ve uzmanlar nisan ayında incelemeyi yürüten savcıya ifade vermişti.

Kaynak: anka