TBMM KİT Komisyonu üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, 14 ay görev yaptıktan sonra ayrılan Emlakbank Genel Müdürü Deniz Aksu’ya 694 bin lira, aynı dönem görev yapan eski genel müdür yardımcısına ise 217 bin lira tazminat ödenmesini TBMM gündemine taşıdı. Emlakbank, “kişilere ödenen tazminatlar iş güvencesi kapsamında ödenmemiş olup, bankacılık tazminatı olarak ödenmiştir” açıklamasını yaptı.

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel; Emlakbank’ın 14 ay görev yaptıktan sonra görevden ayrılan genel müdür Deniz Aksu’ya 694 bin TL, genel müdür yardımcısına ise 217 bin lira tazminat ödenmesini TBMM gündemine taşıdı. Emlakbank yönetimi, Sertel’in sorularına şu yanıtı verdi:

“İŞ GÜVENCESİ DEĞİL, BANKACILIK TAZMİNATI OLARAK ÖDENMİŞ”

“…Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarına sınırlı yetki tanındığı düşünüldüğünde bu kişilerin işveren vekilliği statüsü tartışmaya açık hale gelmiştir. …Tüm bu açıklamalara ek olarak ilgili kişilere ödenen tazminatlar iş güvencesi kapsamında ödenmemiş olup, bankacılık tazminatı olarak ödenmiştir.”

NEREDEYSE CUMHURBAŞKANI’NA EŞ DEĞER MAAŞ

Sertel, Emlakbank yönetiminden gelen yanıtı, şöyle değerlendirdi:

“Özel ve kamu bankalarının gerisinde olmasına rağmen yönetim kurulu üyeleri, üst düzey yönetimine ödenen maaşlara ve 12.5 milyon liralık reklam bütçesine bakıldığında çok daha büyük olan bankaları solladığı görülüyor. Öyle ki banka henüz büyüme evresine girmeden Genel Müdüre neredeyse Cumhurbaşkanı’na eşdeğer maaş verilerek, görevden alınanlara astronomik tazminatlar ödenerek kamu kaynakları kişisel zenginlik yaratmak için kullanılır hale gelmiş. Emlakbank yönetimine tavsiyem; ceplerini değil de önce bankayı büyütmeye odaklansınlar.”

14 AYDA 1.5 MİLYONLUK ÖDEME

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Emlakbank Genel Müdürü’nün aynı zamanda yönetim kurulu üyesi de olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Emlakbank yönetim kurulu üyeliği için ödenen aylık ücret 18 bin TL. Genel Müdürlük görevi için verilen maaş da 51 bin 750 TL. Dolayısıyla Emlakbank Genel Müdürü’nün aylık geliri 69 bin 750 TL. Baktığınız zaman bakan maaşının iki katı 88 bin lira olan Cumhurbaşkanı maaşına yetişmesine de az kalmış. Dolayısıyla 14 ay görevde kalıp 694 bin TL tazminat ödenerek görevden alınan Deniz Aksu’ya maaş + yönetim kurulu üyeliği ücreti ve tazminat olmak üzere 14 ayda en az 1 milyon 500 bin lira ödeme yapılmış. Bir devlet memuru ölünceye kadar çalışsa da bu paraları alması mümkün değil. Toplumun büyük kısmı açlık sınırının altında yaşarken, gençlerimiz iş bulamazken kamu kaynaklarının bu denli hor kullanılmasını halkımızın vicdanına bırakıyorum.”

Kaynak: anka