Pandeminin en çok etkilediği sektörler ise kurye, lojistik ve yeme-içme sektörü olurken, sektörlere part-time çalışma şekline ilgi arttı.İSTANBUL (İGFA) -Sürekli bir değişim halinde olan iş hayatı pandeminin de etkisiyle adayların iş arayış süreçleri, çalışma şekilleri ve şirketlerden beklentileri de değişti. Pandeminin en çok etkilediği sektörler kurye, lojistik ve yeme-içme sektörü olurken, bu dönemde büyük bir büyüme yakalayan kurye, lojistik sektörü ile çalışan ilgisinin düştüğü yeme içme sektörünün ortak bir noktasını yakaladı.

Bir restoranın ‘part time’ başlıklı ilanına gelen başvuru sayısı, ‘full time (tam zamanlı)’ ilanına gelen başvuru sayısına göre yüzde 350 daha fazla olduğu gözlenirken, yarı zamanlı işlere gelen başvuru sayısı yüzde 33’lere çıktı.

24 Saatte İş’in kurucu ortağı Mert Yıldız, 2021 yılının ikinci çeyreğinden beri iş arayanların yarı zamanlı ve esnek çalışma saatleri olan işlerin ilanlarına daha fazla başvuru yapmaya başladığını kaydederek, "Biz de bu tercih değişimini gözlemlediğimizde bunu rakamlara dayandırmak için bir analiz yaptık ve sonucunda yarı zamanlı işlere gelen başvuru sayılarının yüzde 15’lerden yüzde 33’lere çıktığını gördük. Yeme içme sektöründeki bir şirketin tam zamanlı ekip üyesi ilanına gelen başvuru sayısı ile yarı zamanlı bir ekip üyesi ilanına gelen başvuru sayısı arasında ciddi bir fark var. Bir restoranın ‘part time’ başlıklı ilanına gelen başvuru sayısı, tam zamanlı ilanına gelen başvuru sayısına göre yüzde 350 daha fazla. Aynı şekilde pandemi ile yıldızı parlayan kurye ve lojistik sektöründe de durum benzer. Rekabetin her gün arttığı bir ortamda sadece maaş konusunda yarışmak artık yeterli değil. Özellikle son zamanların gözdesi ‘esnaf kurye’ bu dengeleri biraz alt üst etmeye başladı. Adaylara tek bir firmaya bağlı kalmadan, istediği zaman, istediği kadar çalışmanın mümkün olduğunu gösterdi” diye konuştu.

Kaynak: igf